Ali Hamenei: George Floyd meggyilkolása megmutatta az Egyesült Államok vezetőinek valós arcát

2020. június 03. 17:21

Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője szerint „a fekete bőrű férfi ellen elkövetett bűncselekmény ugyanaz, mint amit az amerikai kormány a világgal művel”.

2020. június 03. 17:21

„Az afroamerikai George Floyd rendőrségi őrizetben történt meggyilkolása megmutatta az Egyesült Államok vezetőinek valós arcát” – jelentette ki szerdán Ali Hamenei, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője.

A fekete bőrű férfi ellen elkövetett bűncselekmény ugyanaz, mint amit az amerikai kormány a világgal művel” – hangoztatta Hamenei televíziós beszédében. „Ez az amerikai kormány igazi természete, amely mindenki számára láthatóvá vált ma” – tette hozzá. „Az amerikai kormány a lehető legrosszabb módon viselkedik állampolgáraival. Az Egyesült Államok népének minden joga megvan ahhoz, hogy szégyenkezzen a kormányai, különösen pedig a jelenlegi kormányzat miatt” – húzta alá Hamenei Donald Trump amerikai elnökre utalva.

Teherán és Washington között különösen feszült a viszony, mióta Trump 2018-ban egyoldalúan felmondta az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló többhatalmi megállapodást, és szankciókkal sújtotta az iszlám köztársaságot. Az iráni állami sajtó széles körben tudósít az amerikai tüntetéshullámról. Ugyanakkor egyes iráni másként gondolkodók a közösségi médiában pellengérre állították a kormányzó vallási elitet, hangoztatva, hogy kettős mércét alkalmaz, amikor Washington tüntetőkkel szembeni fellépését bírálja.

Novemberben ugyanis ezreket vettek őrizetbe és százak vesztették életüket a benzináremelés miatt kitört iráni utcai megmozdulásokon.

Floyd május 25-én durva rendőri intézkedés következtében halt meg Minnesota államban. A 46 éves afroamerikai férfi halála nyomán helyenként erőszakba torkollt tiltakozóakciók törtek ki az Egyesült Államokban, de világszerte szimpátiatüntetések is zajlottak. George Floydra egyébként május 25-én azért hívták rá a rendőrséget, mert gyaníthatóan hamis pénzzel üzletelt. A rendőrök földre kényszerítették a férfit, majd egyikük perceken keresztül a nyakán térdelt, ketten pedig a hátán. Floyd ennek következtében vesztette életét. A négy rendőrt elbocsátották, egyiküket letartóztatták, és gyilkosság gyanúja miatt vádat emeltek ellene.

(MTI)

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barany
2020. június 04. 18:06
Tipikus szovjet (kommunista) agymenés, hogy az ország vezetői bűnösök, ha egy rendőr (nyilván nem szándékosan) meggyilkol egy bűnözőt. Szamárság a köbön.
Libraman
2020. június 04. 08:20
2020. JANUÁR 11. SZOMBAT 12:52 MN "Az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú vezetője szombaton teljes felelősséget vállalt az ukrán utasszállító repülőgép lelövéséért." Naa, kinek milyen arca is van?
atila68
2020. június 04. 07:50
édes faxom, mégis milyen bűncselekményről beszél?
Kandeláber
2020. június 04. 07:29
Megszólalt ez a középkorból visszamaradt, a fenekét az ég felé fordítva imádkozó tevesz@rrágó is. Csak hogy mondjon valamit. Ebből is látható, hogy a ballibsik, "antifák" és hasonló hulladékok közös nevezőn vannak a "béke vallásának" követőivel, ha a fehéreket kell támadni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!