USA: Minden amerikai hagyja el Irakot

2020. január 03. 16:27

Az Egyesült Államok azt kéri polgáraitól, azonnal hagyják el Irakot, az elnök közben Twitteren utal a tárgyalásos rendezésre.

2020. január 03. 16:27

Az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége Irak azonnali elhagyására szólította fel az USA állampolgárait, mint írták, „az amerikai állampolgárok induljanak el repülővel, amíg lehet, ha úgy már nem megy, közúton távozzanak más országba”. Emellett kérték, hogy az amerikaiak ne közelítsék meg a bagdadi követséget.

Azt követően tették közzé a felhívást, hogy péntekre virradóra amerikai légicsapásban végeztek Kászim Szulejmáni tábornokkal Bagdadban, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokával és Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjével.

Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint pénteken reggel a Twitterre posztolt üzenetben intette Teheránt a békés megoldásra:

Trump egy későbbi bejegyzésben hozzáfűzte, a tábornok amerikaiak ezreit sebesítette vagy ölte meg, valamint ,hogy közvetlenül és közvetett módon is több millió ember haláláért volt felelős. Hozzátette: Irán soha nem fogja beismerni, de Szulejmánit az országon belül gyűlölték és féltek tőle:

 

 

Mivel Kászim Szulejmáni nem egyszerűen tábornok volt, hanem Irán mitikus alakja, valamint legfelsőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei kemény válaszlépést ígért az amerikaiaknak.

A meggyilkolt Szulejmáni helyét az iráni Kudsz egység parancsnokhelyettese, Eszmáíl Gááni vette át. Gááni 1997-től volt a Kudsz második embere. Szulejmánival együtt nevezték ki a csoport élére.

Az új parancsnok 2017-ben azt mondta, hogy Donald Trump amerikai elnök Iránnal szembeni fenyegetései ártani fognak Amerikának. „Sokakat eltemettünk, ahogyan Trump is, és tudjuk, hogyan harcoljunk Amerika ellen” – húzta alá akkor.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barnabibambi
2020. január 04. 12:54
Jobb ha mindenhonnan kitakarodnak,de a legjobb az lenne ha eltünnének a földről is mert bűnösebb népség nem létezik rajtuk kívül!
Krupp Skya
2020. január 04. 11:20
"Hozzátette: Irán soha nem fogja beismerni, de Szulejmánit az országon belül gyűlölték és féltek tőle:" Akkor most Gyurcsánynéra is jön a drón, mert őt is utálják, sokan ésd még Gyurcsány elvtárs is fél tőle. Takarékossági szempontból akkor jöjjön a drón amikor Klárika, Katka és Annuska beszélgetnek ez környezet barát megoldás is, mert egy fűst alatt elintézhető mind a három. Hajrá Trumpuff!
barnabibambi
2020. január 04. 05:01
Az Iráni válasz nem marad el,azaz kinyírnak jó pár usákot.Mellesleg jogosan!
János bácsi
2020. január 03. 22:36
Talán előbb kellett volna figyelmeztetni őket. Az a lényeg, hogy Trump biztonságban érezheti magát. Ilyen hülye elnöke még nem volt Amerikának. Ha nem váltják le, előbb vagy utóbb kitör a harmadik világháború.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!