Kilenc katalán függetlenségi vezetőt ítéltek el zendülés miatt

2019. október 14. 09:51

Tizenketten kerültek a vádlottak padjára, közülük kilencen előzetes letartóztatásban vannak, többen csaknem két éve.

2019. október 14. 09:51

Zendülés miatt kilenc katalán függetlenségi vezetőt ítélt a spanyol legfelsőbb bíróság 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre hétfőn közzétett ítéletében. A héttagú bírói testület egyhangú döntése értelmében a legmagasabb büntetést Oriol Junqueras, volt katalán elnökhelyettes kapta, akit közpénz hűtlen kezelésének bűncselekményében is bűnösnek találtak.

A 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt indult perben tizenketten kerültek a vádlottak padjára, közülük kilencen előzetes letartóztatásban vannak, többen csaknem két éve.

Nem tetszik Torrának és kormányának az ítélet

 A katalán kormány elutasítja a katalán függetlenségi vezetők elítélését, és a spanyol legfelsőbb bíróság hétfői döntését „igazságtalannak” és „antidemokratikusnak” tartja – mondta Quim Torra katalán elnök Barcelonában tett televíziós nyilatkozatában.

„Az ítélet a demokrácia és a katalán társadalom megsértése” – fogalmazott a függetlenségpárti politikus, hangsúlyozva, hogy „népszavazást rendezni nem bűncselekmény”.

Bejelentette: kormánya kedden rendkívüli ülést tart, ő maga pedig levélben kezdeményez találkozót VI. Fülöp spanyol királlyal, és Pedro Sánchez ügyvezető spanyol kormányfővel.

A spanyol kormány elfogadja és tiszteletben tartja az ítéletet

A spanyol kormány elfogadja és tiszteletben tartja a katalán függetlenségi vezetők ellen hozott hétfői ítéletet – mondta az ügyvezető spanyol miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatóján Madridban.

Pedro Sánchez hangsúlyozta a törvény előtti egyenlőség és a jogszabályok betartásának fontosságát, amely mindenkit egyformán kötelez.

Mint mondta, az ítélet a spanyol alkotmány három elvének megsértésén alapul, ezek pedig az egyenlőség, a területi sokszínűség és az ország területi egységének sérthetetlensége.

Ismét nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Carles Puigdemont ellen

A határozatot néhány órával azután hozta meg Pablo Llarena bíró, hogy a legfelsőbb bíróság zendülés miatt kilenc katalán függetlenségi vezetőt ítélt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre.

A spanyol hatóságok abban bíznak, hogy Belgium ezúttal kiadja a függetlenségi politikust, aki két évvel ezelőtt odamenekült a spanyol igazságszolgáltatás elől.

(MTI)

(A kép forrása: Origo)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balsors
2019. október 16. 20:58
Zendülés az értékrenden, jogállamiságon belül? Arra jöttem rá, hogy mi ugyanabban a szarban állunk mint 56-ban, csak a másik lábunk áll benne.
deveto
2019. október 14. 16:43
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
olajfa1
2019. október 14. 10:50
Majd ha a Skót miniszterelnököt (Sugeston vagy hogyan hívják a hölgyet) is letartóztatják "zendülés miatt"... majd utána elítélhetik a Katalán politikusokat is!
Az ajtónak támaszkodni tilos
2019. október 14. 10:23
Barbár spanyolok. Hol van ilyenkor az EU?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!