Csak azért is megtartja a népszavazást a katalán kormány

2017. október 01. 09:23

A spanyol kormány ellenakcióitól függetlenül a katalán kormányzat meg akarja tartani a vasárnapi népszavazást Katalónia függetlenségéről, mindenkit szavazásra biztatnak. A szavazás megkezdése után viszont több helyen rohamrendőrök léptek fel a szavazni kívánók ellen.

2017. október 01. 09:23

Bárki, aki szerepel a választójogi névjegyzékben, bármelyik nyitva lévő szavazóhelyiségben voksolhat az önrendelkezési népszavazáson – jelentette be a katalán kormányszóvivő vasárnapi nemzetközi sajtótájékoztatóján Barcelonában.

Jordi Turull elmondta: nem minden kijelölt szavazóhelyiség tud kinyitni ezen a napon, viszont a katalán kormány biztosítani kívánja mindenki számára, hogy szavazhasson. Kialakítottak egy olyan elektronikus rendszert, amelyben a működő szavazókörökben ellenőrizni lehet, hogy a szavazó szerepel-e a választójogi névjegyzékben – tette hozzá.

A bejelentés előzménye, hogy a spanyol kormány szombaton kiiktatta a szavazás számítógépes rendszerének szoftverét.

Minden áron szavazás

A politikus szerint a népszavazást nem tudják elképzeléseik szerint megrendezni, de igyekeznek megoldásokat találni az akadályokra. Referendum B – így nevezte a szóvivő a népszavazást. Mint mondta, mivel a spanyol hatóságok elkobozták a borítékokat, nem tudták kellő számban pótolni őket, ezért ebben az esetben elfogadják a boríték nélkül a szavazóurnába dobott, félbe hajtott szavazólapokat is. „Mindent megtettek, hogy ledöntsék az online rendszert. Lefoglaltak 1,5 millió borítékot, és 9 millió szavazólapot, de még így sem tudják megakadályozni, hogy ez megvalósuljon” – hangsúlyozta Raül Romevera, a katalán kormány külügyi tanácsosa a sajtótájékoztatón.

A politikusok – akik tájékoztatójukat katalánul, spanyolul és angolul tartották – elmondták: érvényesnek tekintik továbbá azokat a szavazólapokat is, amelyeket a választók a hivatalos formátum szerint maguk nyomtattak ki és otthonról hoztak. Egy akadémikusokból álló héttagú testület hitelesti majd a szavazás szabályosságát, és felsorolták a többségében jogtudósokból álló csoport neveit.

Várnak a voksolásra

A feladatra eredetileg kijelölt úgynevezett választási szindikátust korábban feloszlatták, mert a spanyol alkotmánybíróság napi 12 ezer eurós büntetést szabott ki rájuk, amennyiben folytatják az illegális népszavazás előkészítését.

Katalóniában, az eredetileg kijelölt több mint 2300 szavazóhelyiségből, úgy tudni, 163 iskola van nyitva, ahova a szülők, gyerekek tanárok lényegében beköltöztek a hétvégére. Az iskolák bejáratánál vasárnap reggel több száz fős tömegek várakoznak arra, hogy 9.00 órakor megkezdhessék a szavazást. Noha a katalán rendőröknek utasításuk van, hogy kiürítsék és lezárják az épületeket, ez eddig nem történt meg. Viszont helyiek az internetes közösségi oldalakon folyamatosan osztják meg a voksolásra készen álló, berendezett szavazóhelyiségekről készült a fényképeket.

Frissítés: rohamrendőrök akcióztak

Vasárnap reggel rohamrendőrök zárták el a bejáratot több szavazóhelyiségnél Katalóniában, így próbálják eltávolítani az ott összegyűlt tömeget, hogy megakadályozzák az alkotmánybíróság által felfüggesztett voksolást.

Az első információk szerint a spanyol rendőrség és csendőrség néhány helyen erőszakot alkalmazva lépett fel, mivel a felszólítás ellenére az emberek nem hagyták el a helyszínt, és voltak akik ellenálltak, amikor el akarták vezetni őket. Néhány szavazóhelyiségnél viszont meg tudták kezdeni a voksolást reggel 9 órakor.

Frissítés (11:32)

A szavazókörök 73 százalékában megkezdődött a szavazás a katalán önrendelkezési referendumon – közölte Jordi Turull katalán kormányszóvivő sajtótájékoztatóján Barcelonában vasárnap. „Kérjük a nemzetközi közösséget, hogy nézze figyelmesen az alapvető jogok megsértését és megerőszakolását, amelyet elszenvedünk Katalóniában. Ez nem Spanyolország belső problémája, hanem az egész Európai Unióé. Európai polgárok vagyunk” – jelentette ki.

A kormányszóvivő még pénteken azt közölte, hogy vasárnap reggel kilenc és este 20 óra között 2315 helyszínen, 6249 szavazókörben lehet majd voksolni a függetlenségi népszavazáson. A választói névjegyzékbe 5,34 millió embert vettek fel, a voksolás lebonyolításában pedig 7235 önkéntes működik közre.

(MTI)

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2017. október 01. 13:35
Érdekes a ballibsik az emberi jogokért nem vonyítanak.... hazánkban lenne betiltva a ballibsi férgek kínjukban a plafonra felmásznának . Roham rendőrőket vetettek be Katalóniában.
Berecskereki
2017. október 01. 13:31
Már lőnek is. A spanyol kormányt megtámadta a gyurcsányi vírus.
afterall33
2017. október 01. 13:30
Akik szeretnek a napos oldalon járni, folyton oltogatják a módosabb régióka tpl. Lombardia, Katalónia, stb. vagy ahol lóvé van a láthatáron, pl. Skócia (olaj), hogy önállósodjanak. Oszt az élükre állnak. Nem kéne esetleg a Dunántúlnak is leválni? A francba a többi csóró megyével!
Berecskereki
2017. október 01. 13:26
Ki is mondta, hogy "2017 a lázadás éve lesz"? Emlékszünk még rá, hogy a balliberálisok hogyan horkantak fel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!