Helmut Kohl: A béke és a szabadság nem magától értetődő dolgok

2016. április 15. 13:47

Nem szabad szem elől téveszteni az egységes Európa eszményét, írja Helmut Kohl Aggodalom Európáért cimű, magyarul most megjelenő esszékötetében, melyhez a német exkancellár felkérésére Orbán Viktor írt bevezetőt.

2016. április 15. 13:47

Helmut Kohl magyarul az Antall József Tudásközpont gondozásában megjelenő, eredetileg 2014-es esszéje személyes hangú felhívás a problémákkal küzdő európai közösséghez: nem szabad szem elől téveszteni az egységes Európa eszményét.

Kohl szerint amint a közelmúltban, úgy most is ésszerű, megfontolt és hosszú távú gondolkodással lehet megóvni azokat az értékeket, amelyek mentén és amelyekért az Európai Unió létrejött: a szabadságot és az azon nyugvó békét. Kohl saját tapasztalataival átszőve meséli el az elmúlt hetven év legfontosabb sarokpontjait: az 1945 utáni letargiától az alakuló nyugati-európai összefogásig, a hidegháborús megosztottságon keresztül az azóta bővülő Unió megalakulásáig, az euró bevezetéséig:

„Európa az egyetlen esélyünk a tartós, szabadságban megvalósuló béke megteremtésére. Az egyesült Európának nincs alternatívája. Én legalábbis nem ismerek más modellt, amely hasonlóképp alkalmas lenne rá, hogy tartósan is biztosítsa számunkra a békét és a szabadságot. A visszatérés a régi, nemzetállami gondolkodáshoz nem jelenthet megoldást. Sőt, azzal éppen az ellenkezője valósulna meg, egy ilyen visszatérés létében veszélyeztetné a békét és a szabadságot.”

Írásában Helmut Kohl a kényes témákat sem kerüli.

Kitér az euró 1999-es bevezetését követő hibákra, elítéli azt a rövidlátást, amely az ezredforduló óta az európai eszme körüli diskurzust övezi, és sorra veszi a téves politikai döntések Európa határain messze túlnyúló következményeit. Elemzi továbbá a közelmúltban szintén nagy vitákat gerjesztő görög, ukrán és transzatlanti kapcsolatok kérdését, előszavában pedig a legaktuálisabb európai témáról, a menekültválság körül kialakult diskurzusról is világos véleményt fogalmaz meg. Helmut Kohl azzal az alapvető meggyőződéssel zárja sorait, amely az életfelfogását mindig meghatározta:

„Európa a jövőnk. Újra szívvel és határozottan kell politizálni, hogy Európa ügye újra az emberek szívügyévé váljon. (...) Elfelejtettük volna, hogy Európa nyugati felében jó hetven éve békében és szabadságban élünk, demokráciával, emberi jogokkal, jogállamisággal, nagyobbrészt jelentős jólétben és szociális stabilitásban? Vajon már megfeledkeztünk arról, hogyan nézett ki a világ 1945-ben, és hogy milyen sok jóban és mennyi boldogságban volt részünk azóta Németországban és Európában? Elfelejtettük, hogy a béke és a szabadság – ez a történelem legfontosabb tanulsága – nem magától értetődő dolgok?”

A kötetet Helmuth Kohl magyar olvasóknak szánt előszava és Orbán Viktor a kancellár felkérésére írt bevezetője teszi teljessé:

„A II. világháború utáni Európa történetében volt egy kivételes kegyelmi pillanat, amikor a kontinens vezető politikusai elég bátrak voltak ahhoz, hogy megragadják a Gondviselés köpönyegének a csücskét. Ma azonban egy másfajta kegyelmi időt élünk, ahol a bátorság inkább már azt jelenti, hogy van bennünk elég erő és felelősségérzet ahhoz, hogy visszarántsuk a szakadék felé száguldó lovakat. Az Aggodalom Európáért című könyv bizonyítja, hogy Helmut Kohl még mindig kezében tartja ezt a gyeplőt, és arra biztat minden európai polgárt, hogy őrizzük meg együtt azt az Európát, amelyért az ő nemzedéke – a mi nagyapáink generációja – elkötelezetten dolgozott.”

Helmut Kohl újdonságát kortársának, Henry Kissingernek tavaly év végén megjelent, harmadik utánnyomásnál járó könyvével, a Világrenddel közös kerekasztal-beszélgetés keretében mutatják be. A könyvbemutató április 23-án 11 órakor lesz a a XXIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Millenáris Szabó Magda teremében.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2016. november 20. 14:01
El fogom olvasni a könyvet , nagy szellemi csemege lesz !
rajgy
2016. április 15. 22:48
Egy erős lakógyűlés fontos egy társasházban. De ebből még nem következik, hogy egymás feleségeit közösen használjuk. (Nyilvánosan biztosan nem.) És az sem következhet, hogy a vendégeket a szomszédoknál szállásoljuk el, mert annyira hozzánknőttek, hogy miért mennének haza? Van a szomszédban egy agglegény, ott ellesznek (csak írja alá a társbérletet!)
Akitlosz
2016. április 15. 22:14
"Nem szabad szem elől téveszteni az egységes Európa eszményét" Persze nem, mivel manapság ez jelenti a legnagyobb veszélyt az európai országokra, az európai nemzetekre. S legalább az egyik szemet mindig célszerű az ellenségen tartani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!