Az Európai Bizottság még nem hagyta jóvá a paksi fűtőanyag szerződést

2015. április 21. 14:33

Csak az Euratom Ellátási Ügynökség írta alá azt a szerződést, amely engedélyezi, hogy Magyarország Oroszországtól vásároljon fűtőanyagot az új paksi reaktorok működtetéséhez, az Európai Bizottság még nem. A Bizottság azonban már megkezdte a korábban elutasított magyar szerződések felülvizsgálatát.

2015. április 21. 14:33

Nem az Európai Bizottság, hanem az Euratom Ellátási Ügynökség (ESA) írta alá hétfőn azt a szerződést, amely lehetővé teszi, hogy Oroszországból érkezzen majd fűtőanyag a Pakson építendő új reaktorokba, miután a magyar kormány figyelembe vette a luxembourgi ügynökség észrevételeit – közölte a Bizottság energiaügyekért felelős szóvivője kedden.

„Az ESA arról tájékoztatott minket, hogy a paksi ellátási szerződést megkötötték, és az elemzésük arra világított rá, hogy kéréseiket figyelembe vették, történetesen a szerződés időtartamára és a fűtőanyag-ellátás diverzifikációjára vonatkozólag” –magyarázta a fejleményt Anna-Kaisa Itkonen. Hozzátette, hogy ez minden információ, amivel rendelkeznek, s amelyet nyilvánosságra hozhatnak.

A bizottsági szóvivő tudatta azt is, hogy a felülvizsgált, a magyar és az orosz fél által elfogadott szerződés tervezetét április 7-én nyújtották be a magyar hatóságok Luxembourgban. „Az ESA által aláírt szerződések általában üzleti titoknak minősülnek, ezért a részleteiket sem hozhatom nyilvánosságra. Ebben a konkrét, Magyarországot érintő ügyben pedig a magyar kormány minősítette bizalmasnak a szerződést” – fogalmazott Itkonen. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a bizottság már nekilátott annak, hogy a saját döntéshozatali eljárására vonatkozó iratok minősítését felülvizsgálja, és amint lehet, nyilvánosságra hozza őket.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn jelentette be, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a fűtőanyag-szállítási szerződést, hozzátéve, hogy két kérdéskör, az állami támogatás és a közbeszerzés tisztázása érdekében még folynak tárgyalások az Európai Bizottsággal.

Az ESA-nak a nukleáris fűtőanyag beszerzésében gyakorlatilag vétójoga van. Az Euratom és az ügynökség jogi szempontból nem az Európai Unió része, de munkáját az Európai Bizottság felügyelete alatt végzi.

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2015. április 22. 07:16
Sokszor a félreérthető címadás, a szövegkörnyezetből kiragadott idézetek közlése okozza a hazugságvádakat, egymásra mutogatást. Egy kicsit visszafogottabb szerkesztéssel elkerülhetővé válhatna a hitelvesztés. Igaz, a kevésbé szenzációhajhász címadások kevesebb kattintást generálnának :)
trendo
2015. április 22. 07:09
Sajnos, mindkét oldal hibás a médiahiszti generálásában. A kormányoldal minden, számára jó hírt azonnal harsogni kezd, nem várja meg, hogy egy belengetett tény végleges legyen. A lényeg a sikerpropaganda. Az ellenzék pedig a rossz hírek, negatívumok szétkürtölésében érdekelt, minden egyes negatívumot felnagyít vagy rosszhiszeműen ad tovább. A jámbor olvasó a végén már nem hisz senkinek, olvas, legyint, közönyössé válik.
Kvasztics Fedor
2015. április 21. 23:08
Kötözködni tud az EU, de energiát is tudna adni? Mert ha nem, akkor kuss a moszkovita mintájú brüsszelieknek. Ezeknél még a KGST is tisztességesebb volt.
Ultima Ratio
2015. április 21. 17:19
Egyes országokban egy ilyen hazugság után lemondana az adott politikus. Csak jelzem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!