Az S&P felminősítette Magyarországot

2015. március 20. 19:04

Egy minősítést javított a Standard & Poor's a hosszú lejáratú magyar államadósság besorolásán, így mindhárom nagy hitelminősítőnél Magyarország egy fokozattal marad el a befektetésre ajánlott kategóriától. A Fidesz szerint az S&P döntése is azt mutatja, hogy Magyarország erősödik.

2015. március 20. 19:04

Felminősítette Magyarországot pénteken a Standard & Poor's, egy fokozattal „BB plusz”-ra emelve az eddigi „BB”-ről a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek este Londonban bejelentett döntést egyebek mellett azzal a véleményével indokolta, hogy a magyar gazdaság külső egyensúlyi problémái jelentősen enyhültek az utóbbi években. Az S&P szerint a devizaalapú ingatlanhitelek átváltása, valamint a helyi valutában történő hitelfinanszírozást előtérbe állító kormányzati stratégia is enyhítette Magyarország sebezhetőségét a potenciális külső sokkoktól, köztük az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve monetáris szigorítási ciklusától.

A felminősítés nyomán mindhárom nagy hitelminősítő – az S&P mellett a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings is – azonos, a befektetési ajánlású kategóriától egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván Magyarországot.

Fidesz: Magyarország erősödik

A Fidesz szerint Magyarország erősödik, és ezt egyre többen ismerik el, az ország egyre több területen teljesít a legjobbak között. A nagyobbik kormánypárt szerint a 2010-es kormányváltás óta az ország pénzügyileg stabil, minden évben fegyelmezetten tartja a költségvetési célokat, nincs IMF-hitel és megszűnt a korábbi túlzottdeficit-eljárás. A magyar gazdaság 3,6 százalékos növekedése „Európa élén jár”, 17 éves csúcson a beruházások növekedése és 10 százalék feletti növekedés a külkereskedelemben is. Európa élmezőnyében van az ipar, a turizmus teljesítménye és Európa-szerte a leggyorsabb a mezőgazdaság bővülése is.

A párt szerint Magyarország teljesítménye a politika stabilitásnak, a helyes céloknak, a gyors és cselekvőképes döntéshozatalnak és az összefogás erejének köszönhető. A magyarok helyesen döntöttek, amikor nemet mondtak a szélsőségekre, amelyek nemcsak a nyugalmat, de a munkahelyeket és a családok boldogulását is veszélyeztetnék.

Összesen 253 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kotormány
2016. szeptember 17. 12:41
No, ezt a felminősítést az ellenzék nem nagyon siet minősíteni! Lapít mint szar a fűben! Ez ugyan is a Fidesz kormány sikere!
catalina9
2015. március 22. 09:54
Kérdés: Nem a Moody’s azon cégek egyike, amelyik helytelen értékeléseinek döntő szerepe volt a globális pénzügyi válság kirobbantásában? Válasz: De! Igen érdekes például a Moody’s igazgatótanácsának címzett prezentáció, ami a Fehér Ház bizottsági vizsgálata nyomán került nyilvánosságra, s többek közt arról a dilemmáról szól, hogy egyrészt fönn kellene tartani a piaci részesedést, másrészt meg kellene őrizni a minősítés színvonalát, vagy – teszi hozzá zárójelben a javaslat – legalább el kellene kerülni a nagyobb, látványos hibákat. Ettől függetlenül a 3 nagy hitelminősítő – s ebbe beletartozik a Moody’s – véleménye sajnos nagyon is számít a pénzügyi piacokon." Hát erről van szó elvtársak..a befolyásolásról, márpedig hiú ábránd, hogy ezek a "független hitelminősítők" az érdekünkben befolyásolnának. Ha már befolyásolnak, akkor nekik Gyurcsány, majd annak védhetetlensége után Bajnai volt az emberük, nem véletlenül pénzelte őket Soros.
catalina9
2015. március 22. 09:48
Elvtársak ne felejtsük, hogy ezek a "hitelminősítők" nagyjából olyanok, mint a Transparency International és társai, pontosan úgy dolgoznak, mint az Ulfkottemédia. Vagyis "függetlenek" Ha nem muszáj, nem bántják a Sorostalapsokat, és ha nagyon muszáj, esetleg elismernek valamit a nemzeti oldalénak. Lehetőleg kicsit, és későn...
catalina9
2015. március 21. 13:26
és mit szólnak ehhez a balfékek és szellemsúlyok? Nem kéne tüntetni??? vagy perelni??? vagy Tavareshez szaladgálni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!