Viszlát, ósdi anyák napja! Megérkezett a „Felnőttek, akik Szeretnek Minket Nap”! Vivát!

2023. május 15. 17:00

Egy kicsit megint jobb hely lett a világ. Hiszen „a lények” oly sokfélék manapság, hogy az anyákról szóló külön megemlékezés nem is lehet más, csak barbár kirekesztés. Ugye?

2023. május 15. 17:00
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

Kedves Szülők, az elmúlt évek gyakorlatával szakítva mostantól óvodánkban nem készítünk gyermekeikkel anyák napi ajándékot. Manapság, amikor egyre nagyobb hangsúlyt kap a sokszínűség, senkit nem szeretnénk kirekeszteni. Anyák és apák napjára sokszor sztereotip ajándékok készülnek, például virágok az édesanyáknak. (…) Emellett a mama–papa–gyerek(ek) felállás a mai családokban már nem alapértelmezett” – efféle levéllel fordult egy német katolikus(!) óvoda vezetése a szülőkhöz az arrafelé most ünnepelt anyák napja előtt.

Elszigetelt eset – gondolhatnánk, csakhogy egyidejűleg a német evangélikus egyház honlapjától kezdve a legkülönbözőbb német nyelvű hírportálokig mindenféle szakértők hangsúlyozzák: ideje lenne egy nemeken átívelő „szülők napjára” lecserélni az anyák napját,

(Fura: pride-hónap idején nem szokás arról cikkezni, hogy az efféle ünneplés a hálószobai szokásaikra redukálja az LMBT-személyeket.)

Kanadai és franciaországi iskolákban szintén buzgó pedagógusok döntenek úgy, hogy tanulóik „sokféleségére tekintettel” idén nem tartanak anyák, illetve apák napját – már ahol nem nevezték át már tavaly „Felnőttek, akik Szeretnek Minket Nap”-nak, illetve az általunk szeretett emberek ünnepének.

„Boldog Felnőttek, akik Szeretnek Minket Napot, drága kettes számú szülőm!” – valahogy így hangzana tehát a kisiskolásoktól elvárt korszerű, hiperinkluzív köszöntés, amely anyák napján csak az anyákat rekeszti ki, de sebaj, ők már nem „alapértelmezettek” egy igazán modern családban. (Arra sajnos egyik híradás se tér ki, hogy ezekben az esetekben mivel helyettesítik a petesejtet.)

Számos amerikai nagyvállalat – köztük különös módon az Ancestry nevű családfakutató cég – az érzékenységekre tekintettel áprilisban levélben fordult törzsvásárlóihoz, figyelmeztetve őket, hogy hamarosan érkezik az anyák napi akciójuk, de ha a kedves vásárló rosszul érzi magát az „anyák napja” szóösszetétel láttán, kérheti, hogy ne küldjenek neki idén anyák napi hirdetést anyák napja környékén.

Sejtem, hogy a logika egy fehér felsőbbrendűségbe oltott, toxikusan maszkulin tudomány,

de mégse világos, mitől lesz jobb egy labilis nőnek, ha egy vastag betűs anyák napi levélben megkérik, szóljon, ha három hét múlva nem akar anyák napi levelet kapni. Nem lenne jobb neki, ha nem stresszelnék már áprilisban a témával?

Eleve elég erős tünete a társadalmak enerváltságának, hogy miközben egyre több a terapeuta, a coach és az önsegítő kézikönyv, egyre többen érzik szükségét annak, hogy egy monstre safe space-szé formálják a világot. Vivát sokszínűség, csak külön anyát és apát ne tartsunk számon, mert az elméletileg bánthatja a félárva óvodást, aki egyébként eleve naponta szembesül azzal, hogy másoknak van olyan szülője, amilyen neki sajnos nincs, és akin ezért a dolog tabusítása segít a legkevésbé. Legyen külön napja a leszbikus láthatóságnak és a biszexuális láthatóságnak, az anyaság fogalmát viszont inkább oldjuk fel valami zavaros masszában, nehogy egy leszbikus érzékenységét sértse. A Pride-hónap alatt viseld el, hogy a munkahelyeden szivárványos üzenetekkel bombáz a vezetőség,

a négyéves kislányod viszont nem rajzol neked májusban színes virágot az óvodában, mert az sztereotip szimbólum.

Kiemelten fontos számunkra, hogy mindenki mindenbe be legyen vonva, de az óvodai anyák napi kézműveskedést inkább önhatalmúlag megszüntetjük, mint hogy vennénk a fáradságot és megérdeklődnénk annál az egy-két anya nélküli családnál, hogy egyáltalán gond-e nekik ez a hagyomány, vagy direkt jó, hogy a gyerek barkácsol valamit az anyai nagymamájának (virágot vagy söralátétet, édes mindegy).

Annál is inkább, mert az anyák napját eredetileg egy olyan amerikai nő kezdeményezte a XX. század elején, akinek édesanyja meghalt, gyereke pedig nem született: tanult és szép szakmai sikereket elért nőként Anna Maria Jarvis fontosnak tartott egy olyan napot, amikor tisztelegni lehet az összes anya és az anyaság előtt, teljesen függetlenül attól, hogy az övé már nem élt, valamint attól is, hogy őt nem köszönti senki ezen a napon. Elismerem, hogy manapság már korszerűtlen, ha valaki ilyen kevéssé énközpontú, az utókor viszont mégis őt igazolja: az általa elgondolt anyák napját bő száz évvel később is ünneplik szerte a világon.

És úgy tűnik, a hagyomány egyelőre Németországban és Kanadában is megmenekülhet: az anyák napi barkácsolás óvodai eltörlése hangos tiltakozást váltott ki a szülők részéről, ezért az intézményeknek visszakozniuk kellett; az elmúlt héten a legkülönbözőbb internetes portálokon készített felméréseken pedig következetesen a válaszadók 80-82 százaléka voksolt az anyák napja mellett.

Miknek nem örül az ember manapság!

***

(Nyitókép: híres amerikai graffiti, részlet)

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alcofrybas
2023. május 16. 07:50
Errről az jut eszembe... A lényeg: van egy sztori – de most nem a sztori a lényeg hanem az előszava. A sztori: Az amerikai Podotz' és Kazimir' keresztyén vallásra való megtérése. http://real-eod.mtak.hu/3159/ http://real-eod.mtak.hu/3159/1/MTA_Konyvek_164976_000804419.pdf Ilyet szól a szerző: „Érdemem felett-való Drága Nagy Jó Aszszonyom Anyám! Fiúi kötelességem, azt hoza magával, hogy második szülöttemet, nem másnak, hanem Aszszonyom Anyámnak áldozzam-fel.” Mármint az első művét az apjának ajánlotta, a másodikat ajánlja a muternak: „Első szülötemet, a' tavaly általam kiadatatott Hazánk állapotának le-ábrázolását, Tekéntetes Nemzetes és Vitézlő Bossányi Ferencz Urnák, nékem érdemem felett-való Drága Nagy Uram Atyámnak szenteltem. Aszszonyom Anyám már az, a' kit néhai örökemlékezetre méltó Kazinczy Jósef Uram Atyám tőlünk meg-sirathatatlan halála után illet, valamint más fiúi tiszteltetésben, úgy ezen fordításomnak ajánlásában-is, az elsőség. Ez ugyan elég csekély tiszteletemnek megmutatása: mivel egy gyermeknek az ő szülőjéhez-való tiszteleti, nem áll az Aszszonyom Anyámnak érdemes neve' ezen munkácskám' második levelére-való le-nyomtattatásban; az nem annyira az Aszszonyom Anyám tiszteletire, mint ezen munkácskámnak nagyobbra-való becsültetésére szolgálván. De tudom azt, hogy sem Aszszonyom Anyám, sem pedig ezen fordításom' okos olvasói, nem azt, hanem az én igaz tiszteletemet fogják ebben tekénteni. Azért kérem alázatosan Aszszonyom Anyámat, méltoztassék meg-engedni, hogy tiszteletemre érdemes neve nyomtatása által, ezen fordításom, olvasói előtt nagyobb kedvességet találjon. Ezzel magamat tapasztalt kegyes Anyai Grátziájában ajánlom, 's alázatos fiúi tisztelettel vagyok és maradok – Érdemem felett-való Drága Asszonyom Anyámnak” Na, szóval, érzed a fentebb stílt. Képzeld, ha így beszélnénk egymással! Érdemem felett-való Drága Nagy Jó Aszszonyom Anyám! Fiúi kötelességem, azt hoza magával... Aztán jött a tót, aki már úgy írt, ahogy az emberek a négyes-hatos villamoson beszélgetnek egymással vagy magukban: Egész uton - hazafelé - Azon gondolkodám: Miként fogom szólítani Rég nem látott anyám? A négyes-hatökrös szekéren. Sehogy, mert csak tótul tud az anyád. De még ez is fennkölt. A művészet lényege, hogy megfelelő kezekben nemesedik. Tehát tökre kíváncsi vagyok, hogy valaki ír-e ilyen verset vagy szöveget Felnőttek, akik Szeretnek Minket Napra, ami meggyőző.
ujujuj
2023. május 16. 05:52
Máglyára a progresszióval, és annak legfőbb szószólóival a német keresztény egyházakkal!
Obsitos Technikus
2023. május 15. 20:12
Tomboló agyhaláljárvány. Ehhez képest a fekete döghalál kutyafasza volt.
sacrament
2023. május 15. 19:52
Na itt szakadt ki belőlem a röhögés. Van ám zavar -katyvasz höhöö..a mandi mindig megtalálja azt a legnagyobb kretént aki a kreténkeltető mandi szoponcait maszturbáltatja höhööö...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!