Van tippje, mi a szerepe az i-betűnek az iPhone jelentésében?

2023. február 06. 19:35

Nem tudni pontosan, mi lehet az Apple filozófiája az iPhone i-betűje mögött.

2023. február 06. 19:35
null

A 2007-ben bemutatott első generációs iPhone számos okból szinte azonnal meghódította, egyszersmind fenekestül fel is bolygatta az iparágat. Azóta pedig szépen dübörög az iPhone-evolúció: évről-évre jelennek meg az újabbnál újabb, jobbnál jobb iPhone-ok, a készülékeket pedig azóta is milliók használják. Az iPhone-okat tehát ismerjük. Vagy mégsem?

Tudjuk, hogy mi az iPhone jelentése? Mi is az az „i” az iPhone elnevezésében?

A Reader’s Digest szerint ugyanis az iPhone nevében szereplő „i”-betű története jóval az iPhone születése előtt kezdődött. Az első Apple-termék, amelynek nevében az „i” szerepelt, az 1998-ban bemutatott iMac számítógép volt, amelynek nevében az i-betű az akkoriban még igen ritkaságnak számító „internet” jelentését hordozta, egyszerűen azzal a céllal, hogy kiemelje a Mac (akkoriban) forradalmi internetes képességeit – emlékeztet a lap.

Steve Jobs gondolatai az iPhone nevében is tükröződnek?

De amikor az első iMac piacra került, az „i” számos más jelentést is hordozott.

Amikor például Steve Jobs bemutatta az iMacet, egy prezentáción nem egy, hanem öt lehetséges jelentésre is rámutatott.

Steve Jobs szavai szerint az „i” az  internet, az egyén (angolul individual), az utasítás (angolul instruct – a szerk.), az informálás )(angolul inform – a szerk.), és az inspiráció (angolul inspire  – a szerk.) szavakat jelenti” – idézi a portál Paul Bischoff, a Comparitech adatvédelmi szakértőjének magyarázatát, aki szerint ugyanakkor – annak ellenére, hogy a fent említett szavak fontos részét képezték a bemutatónak –

Utóbbira erősíthet rá egyébként az is, hogy bár az iMac kapcsán már említett internet-hozzáférés volt a 2007-ben debütált első iPhone egyik legnagyobb értékesítési pontja, néhány Apple-termék, amely hasonló nevet viselt, valójában nem is rendelkezett internet-hozzáféréssel (gondoljunk csak a korai iPod-ra!). Az „i” tehát nem annyira egy rövidített szó, mint inkább egy emlékezetes – merjük azt mondani, hogy ikonikus – márkaazonosító – összegzi fejtegetését a lap.

***

Nyitóképünk illusztráció! Fotó: Image by hurk from Pixabay

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. február 07. 09:07
én úgy tudtam, hogy i mint (i)nteractive (együttműködésen alapuló) - internettel, logikai programokkal, PC-vel, PC-szoftverekkel, személyekkel)
Nabakker
2023. február 07. 09:04
Nejemnek az van, hú de utálom. Egy kezelhetetlen fos az egész.
Bell & Sebastian
2023. február 06. 22:20
Az enyém kopott, és Sanyi volt ráírva, kora mint egy pótérettségizőé. Azért kellene lecserélni, mert az átállás óta elment belőle az internet, de Wifin még van. Ad az állam negyvenezret, én meg teszek hozzá hatvanat, hogy vegyek belőle egy majdnem ugyanilyen tudásút. Összedobjuk az állammal az árát 1-2 amcsi zsé géczi ismételt megtollasodásának. Ügyes. A pótkörmölt kiscsaj a pult mögül azt tanácsolta, látván hogy nem vagyok kifejezetten fogyasztásorientált, vegyek egy nagy nyomógombos nyuggertelefont. Értettem a célzást, mondtam is neki, tőled még akkor sem, ha fizetsz érte. Marad a régi.
Hannibal
2023. február 06. 21:51
"A Reader's Digest szerint ugyanis az iPhone nevében szereplő i-betű története jóval az iPhone születése előtt kezdődött." Valóban. Úgy 2800 évvel, a görög ábécében...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!