Sztár szóló: Harrison Ford 80

2022. július 13. 07:56

Régi karakterei beleivódtak több nemzedék kollektív popkulturális emlékezetébe, és Hollywood sokat vesztett volna, ha marad az ács szakmánál a színészet helyett: Harrison Ford 80 éves lett.

2022. július 13. 07:56
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Az elmúlt évtizedek popkultúráját meghatározó filmek főszereplője, Indiana Jones, Han Solo, Jack Ryan és Rick Deckard karaktereinek megszemélyesítője, aki olyan rendezőkkel dolgozott hosszú pályafutása során, mint Steven Spielberg, George Lucas, Ridley Scott vagy épp Francis Ford Coppola: Harrison Ford az elmúlt évtizedek kvintesszenciális filmsztárja lett.

És Harrison Ford ma nyolcvanéves lett.

Nyolcvan év: brutálisan soknak tűnik valahogy az ő esetében. Lehetne hetven vagy kis túlzással hatvan is, mindig jól tartotta magát az öreg. Aki volt valaha fiatal is: 1942-ben született Chicagóban, egy német-ír származású apa és egy orosz zsidó származású anya gyermekeként. Arra, hogy milyen hitre nevelték, Harrison Ford egyszer viccesen azt mondta: „demokratára”; illetve „minden ízében liberálisra”. De volt olyan kijelentése is, hogy „férfiként mindig írnek, színészként mindig zsidónak” érezte magát.

Ford az amerikai álmot üldözve 22 évesen, 1964-ben Kaliforniába ment. Számos kisebb filmszerepe mellett – Antonioni Zabriskie Pointjában is volt egy apró jelenése – a nagy áttörés sokáig váratott magára, olyannyira, hogy ácsnak képezte ki magát, hogy valamiből eltartsa feleségét és két fiát.

Best of Han Solo

 

Harrison Ford korai filmes próbálkozásai után

A minden korábbinál látványosabb űrmesében az univerzumban száguldozó Han Solóként fiúk – és lányok – idolja lett, laza és szórakoztató figurájában aztán sokan meglátták a sztárság X-faktorát. 1979-ben jött az Apokalipszis, most; aztán 1981-ben az első Indiana Jones-film és közben a Star Wars újabb részei is; majd 1982-ben a sötét sci-fi mestermű Blade Runner főszerepe következett.

A nyolcvanas évek után a kilencvenes években is folytatódott a csúcskorszak: a CIA-ügynök Jack Ryan karakterét, a Szökevény űzött főhősét, Az ördög maga New York-i ír rendőrét alakította további emlékezetes közönségfilmek főszerepe mellett. 

 

Egy klasszikus Indiana Jones-jelenet

 

Ahogy Harrison Ford korosodott, a kétezres évek már inkább szóltak a kényelmes körökről, régi karaktereinek sok pénzt fialó feltámasztásáról, nagyot kaszáló könnyebb melók elvállalásáról –

mert arcával még mindig bármilyen közepes filmet el lehetett adni a tömegeknek.

Addigra Ford már híresen morózus figura lett a filmszerepeken túl, akit leginkább a repülővezetés, na meg a még több pénz érdekelt a rosszabb nyelvek szerint.

A filmezéssel mégse állt le: 2015-től Han Solo karakterébe bújt bele újra, 2017-ben pedig a Blade Runner 2049-ben, a régi kultfilm Magyarországon forgatott, látványos folytatásában tűnt fel. 

Csavar ebben a történetben, hogy a nehéz ember hírében álló Harrison Ford akkoriban

igazi jófejségi köröket futott – pontosabban bringázott – hazánkban,

a legkülönbözőbb budapesti és vidéki helyszíneken bukkant fel, bringajavító műhelyben főzött kávét az alkalmazottaknak, dunántúli csárdában szelfizett a személyzettel, és így tovább.

Harrison Ford a szúnyogszigeti halászcsárda személyzetével 

 

Végső soron Harrison Fordot nehéz nem szeretni: régi karakterei beleivódtak több nemzedék kollektív popkulturális emlékezetébe, és az elmúlt évtizedek Hollywoodja sokat vesztett volna, ha az ifjú Ford filmes lehetőségek híján az ácsmunkánál maradt volna.

 

Nyitófotó: FRED DUFOUR / AFP

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Finale*
2022. július 13. 10:55
Ferfias karakterevel tudott es tud ma is hoditani.Ez ma mar sajnos hianycikk. Hianyoznak a ferfias ferfiak es a noies nok,ma harcos nok vannak meg liberalis ferfiak a filmekben.
Ugo Gueremi
2022. július 13. 09:59
Hitelre van szüksége az adósságok rendezéséhez, a számlák kifizetéséhez vagy egy szép vállalkozás elindításához? magánszemélyek közötti pénzkölcsönre volt szüksége, hogy végre megbirkózzon a pénzügyi nehézségeivel kilábal a bankok által okozott zsákutcából, a hitelkérelmeinek elutasítása miatt. Az alábbi területeken tudunk segíteni: Pénzügyi Lakáshitel Beruházási hitel Konszolidációs adósság Felvehető hitel határa Második jelzálog Hitelkiváltás Személyi kölcsön Email: [email protected] WhatsApp +49 174 6264893
anegy_
2022. július 13. 09:16
A kis szemtanú filmje jut eszembe elsőként ! 80 évesen így kinézni, csak életmód és genetika harmóniája lehet!
pipa89
2022. július 13. 09:09
Harrison Ford fogalom. A korosztályomban mindenképpen. Egyébként is ki lehet tökösebb, mint a Millenium Falcon kapitánya, a zsörtölődő, kötözködő, ízig-vérig kereskedő Han Solo. Még a fűnyírómnak is ez a neve! :-D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!