Az új polgármester melléjük állt, az Auróra újra zavarja a környék lakóit

2020. március 18. 13:21

Pikó András nyolcadik kerületi baloldali polgármester kuratóriumi tagja volt a Közélet Iskolája nevű szerveződésnek, ami abban az Auróra Közösségi Házban működik, amelyet az előző, fideszes városvezetés drog és lakossági panaszok miatt bezárt, és amelyet Pikó újra kinyittatott – de már neki is meggyűlik vele a baja.

2020. március 18. 13:21
Szilvay Gergely

Érdekesen alakul a Pikó András vezette, baloldali nyolcadik kerületi önkormányzat és az előző, fideszes vezetés által drogproblémák miatt bezárt Auróra szórakozóhely viszonya, mellyel kapcsolatban Pikó András azt ígérte az önkormányzati választások kampányában, hogy megszüntetik a hatósági „vegzálását”, egyben fontos helynek nevezték.

Mindez azért is izgalmas, mert az Aurórában működött és működik újra az a Közélet Iskolája nevű szervezet,

amelynek kuratóriumi tagja volt Pikó András jelenlegi VIII. kerületi polgármester és alapítója kampányfőnöke, Udvarhelyi Tessza.

Pikó decemberben lemondott a tisztségéről. Ugyanakkor az Auróra és az önkormányzat mostani viszonya sem felhőtlen, mint megtudtuk.

Az Auróra Közösségi Házat mint szórakozóhelyet 2017 júniusában záratta be a Kocsis Máté vezette kerület, miután egy razzián többeknél marihuánát találtak. Az ellenzéki média szerint ugyanakkor Kocsisékat az zavarta az Aurórában, hogy ott ellenzéki rendezvényeket tartottak. Valójában az önkormányzat az ingatlanban működő kocsmát üzemeltető gazdasági társaság működését (a Marom Klub Kft. kereskedelmi tevékenységét) korlátozta, nem pedig az abban rendezvényeket tartó szervezeteket. 

Az Aurórával kapcsolatban egyébként számos lakossági panasz született. A zajos éjszakai rendezvények, a vendégek ordítozása, hangoskodása miatt évek óta nem tudtak nyugodtan aludni az Auróra szomszédságában lakók.

Egy 2019. október 14-ei Facebook-bejegyzés szerint

„hanem támogatni fogja, ahogy Pikó András ezt is kiemelte tegnap a győzelme utáni interjúban a Partizán műsorában”.

A már általa vezetett önkormányzat így is tett, s a korábbi hatósági döntést – mely az Auróra utca 11. alatti ingatlanban a Marom Klub Kft. által folytatott kereskedelmi tevékenységet megtiltotta – az önkormányzat szabálytalanságra hivatkozva visszavonta.

Mint a Magyar Nemzet írja: „a Közélet Iskolája Alapítványt 2018 májusában hozták létre, s A Város Mindenkié (AVM) Akadémiából nőtt ki, ahol a csoport hajléktalan és szövetséges tagjai különböző elméleti és gyakorlati képzéseken vettek részt többek között a feminizmus és a polgári engedetlenség témakörében. Mint látható, a Közélet Iskolájában a tematika nem változott, ám ez nem zavarta a támogatókat: a Soros-alapítvány, a Norvég Civil Támogatási Alap és még fél tucatnyi szervezet dotálja az ingyenes képzéseket, amelynek helyszíne az Auróra közösségi ház, a liberális értelmiség egyik gyűjtőhelye.”

A Közélet Iskolája székhelye egyébként a II, kerületi Pasaréti úton van, csak a működési helye az Auróra. Az alapítvány célja „a demokratikus kultúra fejlesztése, a részvételi demokrácia gyakorlásához szükséges állampolgári tudatosság, ismeretek és készségek fejlesztése, az alulról jövő társadalmi mozgalmak és csoportok munkájának támogatása, az állampolgári részvételhez szükséges tudás termelése, valamint a hátrányos helyzetű emberek integrációjának, esélyegyenlőségének és társadalmi részvételének elősegítése.”

Bizonyára összhangban van ezzel, hogy a nyolcadik kerületi önkormányzat zárt társasházi lakógyűléseket vegzál, megvonja a teljesen civil alapon működő polgárőrség anyagi támogatását, elveszi az irodáját és a kerület által korábban biztosított két járőrautóját.

A Közélet Iskolája Alapítvány annak 2018-as beszámolója szerint a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványtól 2018 szeptember elseje és 2018 augusztus 31. között 4.061.000 forint, a Rockefeller Alapítványtól (Rockefellers Brothers Found)  pedig 2017 június 6. és 2019. augusztus 31. között, két támogatási időszak alatt összesen 14.573.000 forintot kapott. 

A Magyar Nemzet egyébként arra is felhívta a figyelmet, hogy

a Közélet Iskolájában a polgári engedetlenségről is tartanak képzést.

Pikó András sajtófőnökétől, Békési Zsuzsától egyébként úgy értesültünk, hogy az Auróra újranyitása után megújultak a lakossági panaszok a szórakozóhellyel kapcsolatban, ezért a pereskedés megelőzése végett felkértek egy mediátorcéget a lakosok és a szórakozóhely közötti közvetítésre, melyben a hivatalból résztvevő harmadik fél az önkormányzat hatósági ügyosztálya. 

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuruc71
2020. március 19. 08:51
Kettő sarkra lakom az aurórától remélem a vírus elleni védekezések bezárják! Az udvar részén mocsok van szemét van!
antioxi
2020. március 18. 23:06
Titkos szolgálatilag beépülni, lebuktatni, bezárni!
Alexis de Tocqueville
2020. március 18. 16:26
Valaki tudja, hogy miről szólt ez a cikk? Nekem úgy tűnt, hogy semmiről, vihar egy kanál vízben.
Arimaspa
2020. március 18. 15:34
Nem gondolkodtak el azon hogy a bulinegyedeket a föld alá kellene tenni, mondjuk egy nemhasznál metróalagútba?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!