Mesevilágban gyógyulhatnak a beteg gyermekek Kecskeméten

2016. október 25. 10:12

Egy karitatív összefogás eredményeként kreatív eszközökkel a gyógyítás közegét alapjaiban megváltoztató projekt indul a Kecskeméti Gyógyintézeti Központ gyermekosztályain: madárcsicsergésre ébrednek, tündérekkel fekszenek a kis betegek a kórházi gyerekosztályon.

2016. október 25. 10:12

A Kecskeméti Gyógyintézeti Központban az országban elsőként valósul meg a gyermekek önfeledt gyógyulását segítő, nem csupán megjelenésében, de funkcionalitásában is egyedülálló környezetet alakító projekt. A gyermekosztályok falai a gyógyulást, gyógyítást segítő egyedi tervezésű, mesés tapétákat kapnak. Melyeken megjelennek a Magyar népmesék és a Vízipók csodapók rajzfilmek 40 éve ismert figurái, történetei is - olvasható a Csemetedoki projekt FB oldalán.

Közismert, hogy a gyógyulás ideje milyen komoly összefüggésben van a lelki tényezőkkel. Különösen fontos kérdés ez a gyermekek esetében, akik szüleik nélkül akár heteket is egyedül töltenek egy számukra ismeretlen világban, a kórházban. Ám a szülők is erőt meríthetnek a játékos környezetből: látogatáskor, vizsgálatra várva a képek általi aktivitás lehetőséget teremt a közös beszélgetésre a nehéz pillanatokban is. 

A mesékkel és rajzfilmfigurákkal egy szerethető, mesebeli tér illúziója születik a zárt folyosókon, a vizsgáló és fektető szobákban a gyógyulni akaróknak, ahol a kicsik azonosulni tudnak a doktorokkal, a gyógyítással, hogy ők is kicsit dokik lehessenek, önmagukat is gyógyítva ezáltal, mint „Csemetedokik”. 

Az előzmények

Miután a Nyíri úton felépült a megyei kórház új szárnya, és ide beköltözött a gyermekosztály, gyorsan jött az ötlet, hogy a csupasz falakat mesejelenetekkel- és figurákkal lehetne otthonosabbá, barátságosabbá tenni az osztályon kezelt-vizsgált gyerekek számára. Így indult az úgynevezett Csemetedoki projekt. A Kecskemétfilm Kft. és az Arnon Design Chef koprodukciójában aztán elkészültek a díszítés grafikai tervei.

„Már az első beszélgetéskor lenyűgözött, amit elém letettek az asztalra. Akkor még nem tudtuk pénzügyi vonzatát, de azt mondtam, teljesen mindegy, mibe kerül, meg kell csinálni. Reméltem, hogy vannak olyan vállalkozók, akik megértik, mit szeretnénk, és segítenek megvalósítani” – mondta el dr. Svébis Mihály, a kórház főigazgatója. Elárulta: a Bethesda és a Heim Pál gyermekkórházak vezetői is csodájára jártak a hangulatos folyosóknak és termeknek. Pedig ekkor még hátra volt a fény-és hangtechnika kiépítése...

A projekt második részében a fény-és hangtechnika építették ki. A kecskeméti kórház második emeletén ezentúl reggelente automatikusan bekapcsolódó madárcsicsergésre ébredhetnek a gyerekek, este pedig a mennyezetre kivetített csillagok és tündérek ringatják álomba őket. Elkészült egy relaxációs szoba, egy „csendelő” is, ahol az édesanyák nyugtató zenét hallgatva pihenhetnek, erőt gyűjthetnek – írja a baon.hu.

A Csemetedokit felkaroló vállalkozók, cégek 15 millió forintos támogatással állták a költségeket, emellett a kórházi alapítványi bál bevételét szintén a projektre fordította az intézmény.

(Fotó: a Csemetedoki FB oldala)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!