Strasbourg: Bíró engedélyezze a TEK-es megfigyelést, ne a miniszter!

2016. január 12. 14:56

A strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság az Eötvös Károly Intézet panasza alapján kimondta: sérti az Európai Emberi Jogi Egyezményt, hogy a TEK miniszteri engedély alapján folytathat terrorellenes titkos megfigyelést. A bíróság szerint ehhez feltétlenül független bírói engedély szükséges.

2016. január 12. 14:56

Az Európai Emberi Jogi Egyezményben is garantált magánélethez való jogot sérti az a magyar jogszabály, mely szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) miniszteri engedély alapján folytathat titkos megfigyelést – mondta ki kedden a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság.

A strasbourgi testülethez az Eötvös Károly Intézet fordult panasszal. A Bíróság az Európai Emberi Jogi Egyezményt értelmezve hangsúlyozta, hogy a titkos megfigyelés engedélyezésének feladatát pártatlan eljárásban független döntéshozónak kell elvégeznie. A Bíróság korábbi esetjogára hivatkozva rámutat arra, hogy az ilyen döntésre alapvetően – speciális, például sürgősségi szempontok indokolta körülmények szoros kivételeivel – a független bíró lehet alkalmas. Ahol pedig a döntésben politikai érdekek is felmerülnek (adott esetben például az Eötvös Károly Intézet esetében), a bírói felülvizsgálat megkövetelése mellett további érvek szólnak – írja közleményében a panaszos jogvédő szervezet.

A döntést egyhangúsággal hozta meg a bíróság egyik hétfős tanácsa, köztük a Európai Emberi Jogi Bíróság magyar bírája, Sajó András.

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2017. január 17. 22:45
Már megint nem a lényegről van szó. Ami a szabadságjogok és a magánszféra korlátozása.
kuzmics
2016. szeptember 15. 22:07
Nagyon nem értem az egész rendszert! Sem a bírókat, sem az újságírókat, sem a civileket stb. nem lehet leváltani, elszámoltatni, csak a politikusokat. Hogy is van ez?
balbako_
2016. április 17. 17:45
De jó! A terrorista is kap egy fél pálya előnyt. Ez ám a demokrácia! (Aztán loholnak a gyilkosok után, mint Párizsban. Obama 8-ik éve záratja be Guantanamot)
bini
2016. április 13. 03:44
Ahogy a mai birói gyakorlatot látjuk és egyes birok Ítélkezési gyakorlatát akkor feltételezhető az, hogy a biró elvtárs azonnal szól a sztárügyvéd elvtárs havernak az meg valahogy eléri a lehallgatni kívánt potenciális haveri ügyfelének, hogy ne nagyon telefonáljon a meszokott csatornákon, mert azt fígyelik. Ez a modszer azon országokban gyakorlat ahol birói engedélyt kérnek ahol van az a nyomozó hatáskörrel felhatalmazott biró aki nem vesz részt az ítélkezésben magyarúl a Vizsgálóbirói rendszer. Nálunk és más országokban is teljesen más a szervezeti felépítés, mivel itt az ügyészség az ami vádat képviseli sőt saját nyomozást is végezhet a rendőrség álltal benyújtott nyomozati anyag alapján, valamint elrendelheti a birói szakot vagy elutasitja azt. Nem értem ezt a birósági engedélyezést, mivel ez felboritja a törvény általi előírt törvényes eljárási folyamatot és sérül a független intézményrendszerek egymástól elválasztott müködése és bizonyos területek szétválasztása ami éppenséggel megakadályoza az elfogult politikai belyásolhatóságot, mivel a külömböző szervek egymástól függetlenül őnállóan döntenek és felmenő rendszerben a végső szó a törvényhozás végrehajtó hatalom által független biróságok döntenek a törvényi előírásnak megfelelően. Ezért a mostani Straszburgi döntés egy olyan végrehajtó hatalomnak a kezébe akar adni olyan jogot amely az alsó szinthez tartozik és nem tartozik a biroságokra a magyar rendszerben. Gondolom Tocsányinak is lesz hozzáfüzni valója.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!