Strasbourg: újabb elmarasztalás az évekig húzódó perek miatt

2015. július 16. 12:46

Egy hat évig húzódó munkaügyi per miatt marasztalta el Magyarországot a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság. A lassú ítélkezés visszatérő probléma Magyarországon: a testület tavaly 24 alkalommal marasztalta el hazánkat emiatt és további 400 hasonló ügy van az asztalán. Ezeket egyelőre felfüggesztik, és azt várják, hogy Magyarország rendezze a problémát.

2015. július 16. 12:46

Egy hat évig húzódó munkaügyi perrel összefüggésben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön kimondta: ismétlődő probléma, hogy a magyar igazságszolgáltatás nem képes ésszerű időn belül ítéletet hozni polgári peres ügyekben, és ezt Magyarországnak orvosolnia kell. A bíróság felhívta a figyelmet, hogy csak tavaly 24 esetben marasztalta el Magyarországot ésszerűtlenül elhúzódó ítélethozatal miatt, és 400 további ilyen ügy vár döntésre Strasbourgban.

A konkrét ügyben a munkáltatójával jogvitában álló férfinak ítélt meg 1000 euró (308 ezer forint) kártérítést és 2400 euró perköltséget a strasbourgi bíróság. Az ítélet egyelőre nem jogerős. Magyarországnak a döntés véglegessé válásától számított egy éven belül kell majd orvosolnia a túlzottan elhúzódó polgári peres eljárások problémáját.

Bár a bíróság üdvözli a magyar kormány erőfeszítéseit, hogy rendezze a túl hosszú polgári perek ügyét, megjegyzi, hogy a probléma a hatóságok által 2011-ben elfogadott reform óta is fennáll” – írta közleményében a bíróság. 

A konkrét ügyben, amelyet egy Telkiben élő panaszos indított a magyar állam ellen, a bíróság arra a megállapításra jutott, hogy az eldöntendő kérdés nem volt bonyolult, és a peres felek sem akadályozták, hátráltatták különösebben az eljárást, viszont a magyar hatóságok nem jártak el kellő szorgalommal, hogy időben lezárják az esetet. A bíróság amiatt is elmarasztalta Magyarországot, hogy nem rendelkezik olyan jogorvoslati lehetőséggel, amely a túl hosszan húzódó ügyek felgyorsítását szolgálná. A bíróság arra az álláspontra helyezkedett, hogy a telki panaszos jogainak sérelme – mind az elhúzódó per, mind a jogorvoslati lehetőség hiánya – a magyar igazságszolgáltatás strukturális problémájából ered, ami az Emberi Jogok Európai Egyezményével ellentétes gyakorlathoz vezet Magyarországon.

A bíróság hangsúlyozta, a tagállamok joga dönteni arról, hogyan hajtják végre az ilyen ítéleteket. Választhatnak aközött, hogy felgyorsítják az eljárásokat, vagy kártérítést fizetnek azoknak, akiknek a jogai ily módon sérültek. A bíróság mindazonáltal azt is világossá tette, hogy inkább az eljárások felgyorsítása volna kívánatos, a kártérítés akkor szerencsésebb, ha az eljárás már nagyon elhúzódott, és ez ellen utólag már nem lehet tenni semmit. A bíróság azt is közölte, hogy a strasbourgi döntésre váró 400 ilyen magyar ügyet egyelőre berekeszti, s kivárja, hogy Magyarország milyen módon rendezi a jelzett problémát.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2015. december 30. 02:18
ma a Strassbourgi nemzetközi bíróság az, ami tiszteletben tartja a magyar törvényeket, mert a magyar bíróságok lábbal tapossák a fidesz elvárása szerint.
Learten
2015. december 30. 02:17
Hogy van ez? Akkor most mégsem függetlenek a bíróságok? Lévén Strassburg beleszólhat? Kik ők? Kik választották a posztjukra???
Akitlosz
2015. december 30. 02:17
Szóval a hat év az már cinkes. Az enyém "csak" négy évig tartott, az Strassburg szerint még nem volt gond.
Berecskereki
2015. december 30. 02:17
Naja! A jó munkához idő kell, a rosszhoz még több. A korral pedig úgy látszik együtt jár az időszükséglet növekedése. Persze értem én! A strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróságnál is az uborkát egyenesítik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!