Népszabadság: Nincs megegyezés fűtőelem-ügyben

2015. március 26. 09:56

Alig két napja Lázár János bejelentette, hogy minden akadály elhárult Brüsszelben a paksi fűtőelemek ügyében. A Népszabadság információi szerint azonban ez az állítás nem igaz: megállapodás nincs, csak a tárgyalásokat kezdték meg. A finn modell lehet a mértékadó a fűtőanyag-beszerzésben.

2015. március 26. 09:56

Lázár János két napja azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy minden akadály elhárult a megoldás elől Paks 2 fűtőanyag-ellátásával kapcsolatosan. Elmondása szerint Sonkodi Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára Luxembourgban tárgyalt a megállapodást jóváhagyni hivatott Euratom Ellátási Ügynökség (ESA) illetékeseivel, és sikerült minden kérdést tisztázni, a kifogásokat eloszlatni és parafálni a megállapodást.

Az Európai Bizottság energiaügyi szóvivője a Népszabadság kérdésére azt mondta: ezt az információt nem tudja megerősíteni. Tájékoztatásuk szerint konstruktív volt a megbeszélés, de megállapodásról nem tudnak – annyit erősítettek meg, hogy az ESA és Magyarország között folyik a tárgyalás. Ezt Sonkodi vezényli, míg Miguel Arias Canete az EB-től Lázárral a hazai és az uniós energiapolitika közelítéséről tárgyalt. A lap információi szerint ez utóbi tárgyalások hűvös hangulatban teltek és Lázárt egyéb energiapiaci jogsértések miatt is felelősségre vonták.

Lázár és Canete nem is egyezhetett meg semmiről, tekintve, hogy sem az EB, sem a kormány nem aláíró fél a fűtőelemek ügyében. Sonkodi és az ESA képviselői pedig csak arról állapodtak meg, hogy új eljárás indul a fűtőanyag-vásárlás engedélyezésére, immáron az ESA bevonásával. A példa a finn modell lesz, ahol a szintén Roszatom-építésű erőműbe a garanciális időszakban szállítja az építő a fűtőanyagot, a későbbiekben pedig nemzetközi tendert írnak ki.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2015. március 26. 17:00
A NOL goodfriendezik...
sóhivatalnok
2015. március 26. 14:07
Ezek szerint Lázár a cselédsajtó? Vagy a provokátor? Mert ez a hírfolyam bizonyíthatóan tőle indult.
ördöngös pepecselés
2015. március 26. 13:17
szolgálati közlemény Zakar kolléga sürgősen jelenjen meg a NOL kortermében mert a beteg zellerelvonási tüneteket mutat
békalepcse
2015. március 26. 11:48
Mindezt nem tudom hogyan fogják lebonyolítani ha a tetvedék amcsik háborút kezdenek a fejünk felett, belerángatva az egész világot. Szakadásig erőlködnek egy konfliktus kirobbantásában, mert egyébként hamar összeomlás lenne számukra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!