Első karakter
Közélet
Mennyire biztonságos hazánk energiaellátása az orosz–ukrán háború és az európai energiaválság idején? Lesz-e elég gáz, és ha igen, mennyiért? Kiváltható-e az orosz gáz, és ha igen, mivel? Mi a helyzet a megújuló energiaforrásokkal? Összefoglalónk.
Olyan világban élünk, ahol annak kell magyarázkodnia, aki a béke pártján áll.
Amíg Ukrajna hadszíntér, nem lesz az Európai Unió tagja.
Az energiaügyekért felelős miniszterrel mérlegre tettük a magyar energiapolitikát, a háztartásinapelem-stopról és a debreceni akkumulátorgyár ügyéről is szót ejtettünk. Nagyinterjúnk.
A pénzromlás mértéke ugyan még az egekben jár idehaza, már közel lehet a tetőzéshez, sőt bizonyos élelmiszerek esetében megindult az árak csökkenése. Mutatjuk a részleteket!
Külhon
Egymillió kisebb-nagyobb felvidéki parcella sorsa dőlhet el a következő hónapokban, jelentős magyar érintettséggel. Nyilvánosságra hozták az úgynevezett nevesítetlen földek listáját. Ha az örökösök nem jelentkeznek, a szlovák állam tulajdonába kerülnek a területek.
Külföld
Tömegével fordulnak Ukrajna katonai támogatása ellen az amerikai republikánus szavazók, s velük fordulnak egyes jobboldali politikusok is.
Idén százéves a Török Köztársaság. A májusi parlamenti és elnökválasztáson az ország állampolgárai arról döntenek, hogy folytatódjon-e a két évtizedes Erdoğan-korszak, vagy jöjjön inkább a sokpárti ellenzék a hatalomba. A tét nagy, a minapi földrengés utóhatásai pedig a politikát is megrázhatják.
Kína számos területen segítheti Oroszországot az ukrajnai háború további szakaszában.
Makronóm
A hidegháború vége óta a világ az egy­pólusú korszakhoz szokott: az USA volt a vitathatatlan hegemón, a dollár pedig a világpénz. A korszakváltás azonban elkezdődött, a Nyugat Oroszországgal szemben bevetett pénzügyi szankciói és az orosz devizatartalékok befagyasztása új lendületet adtak a dedollarizáció folyamatának.
Meta
Kik laknak a városi ember talpa alatt? Miként hat az urbanizált környezetben élő emberre a talaj állatvilágának gazdagsága? Magyar és dán ökológus kutatók e kérdésekre keresik a választ.
Kevés ellentmondásosabb téma akad a hetvenkilenc éve, 1944. március 19-én kezdődött német megszállás és a holokauszt kapcsán, mint a zsidó tanácsok története.
Könyvek a jövőről
Jobb- és baloldaliak egyvalamiben megállapodhatnak: közös a cél, hogy lakóhelyünkön ötven év múlva is működjenek kedvenc kisvállalkozásaink, a pékség, a zöldséges vagy éppen a könyvesbolt. Mit és hogyan tehetünk ezért? Kiderül egy kisvárosi vállalkozó kiáltványából.
Sport
Hatalmas sportdiplomáciai siker volt, hogy Budapest egy évtizeddel ezelőtt elnyerte a párbajtőr-Grand Prix éves rendezésének lehetőségét. A tavalyi bravúr magyar színekben ezúttal megismétlődött: Kun Anna vívónk ezüstérmet szerzett.
Élet
A népi kultúrának nevelő ereje van – vallja Timár Böske. A harmincéves Csillagszemű Táncegyüttes alapítójával mester-tanítvány viszonyról, a táncházmozgalom indulásáról, népi kultúráról, táncnyelvről is beszélgettünk.
Utolsó Figyelmeztetés
Ha demográfiai csodát nem is lehet csinálni, sok lehetőség van még arra, hogy egyrészt lassan stabilizálja magát Magyarország népessége, másrészt pedig bekövetkezzen a mennyiség mellett (helyett) a minőség forradalma.