Első karakter
Közélet
A magyar jobboldal célja a múltunkkal való folytonosság helyreállítása, egészséges nemzeti öntudatunk táplálása, az ország modernizációja és szépítése – és mozgásterünk tágítása. Mindezt a nemzet testi-lelki restaurációjának is nevezhetnénk, ami konfliktusokkal jár.
Tizenkét éves kormányzása alatt a Fidesz telerakta szakpolitikai kosarát, amelyből ma sokan csemegéznek – van, aki kimondva, más kimondatlanul, úgy, hogy újságírók olvassák a fejére a lépten-nyomon szidott Orbán Viktor ötleteinek kölcsönvételét.
Nem csak II. Erzsébettől vettünk búcsút. Vele búcsúztattuk a 20. századot, és a régi, nagy európai ideál még megmaradt foszlányainak jelentős része is sírba szállt.
Hazánkat választotta ki az Európai Bizottság, hogy tesztelje, hogyan lehet pénzügyi szankciókat fűzni egy olyan tág értékrend érvényesüléséhez, mint a jogállamiság.
Külhon
Pozsonyból minden eszközt bevetettek, hogy Somorján a város akarata ellenére új szlovák általános iskolát nyissanak, elsősorban a környékbeli falvak szlovák betelepülő tömegeinek igényére hivatkozva. A városra ráerőltetett döntés még az ottani szlovákokat is megosztja.
Külföld
A háború árnyékában egyre többször kerül szóba Németország hadiipara és hadserege. Most számba vesszük a pacifizmustól sújtott kontinentális hatalom haderejét – Seregszemle sorozatunk újabb cikkében!
A háború közvetlen tragédiája és a nemzetközi válsághullámok mellett kevés figyelem jut Ukrajna tényleges gazdasági és pénzügyi állapotára és arra, milyen kilátásai vannak.
Az EU hivatalnokai csökönyösen elutasítják, hogy az országokat saját fogalmaik szerint értsék meg. Alvino-Mario Fantini, a European Conservative főszerkesztőjének írása a Mandiner hetilapban.
Makronóm
Ha az Egyesült Államok a jelenlegi úton halad tovább, elveszítheti számos olyan tulajdonságát, amely az utóbbi hetvenöt évben a világ meghatározó hatalmává tette – figyelmeztet a Foreign Affairsben megjelent tanulmány. De vajon mi tesz egy nemzetet sikeressé?
Meta
Magyarországon ép állapotú római kori bronz istenszobor nagyon ritkán kerül elő. Ezért különleges, hogy Tóth Gusztáv pomázi lakos séta közben ilyet talált a város határában, a Lugi-dűlőben fekvő egykori római villa területén.
Könyvek a jövőről
Amit most látunk, csupán a nyitánya a deglobalizáció korának. A következő évtizedek három legfontosabb trendje a népességcsökkenés, a tengeri kereskedelemben eluralkodó káosz és a klímaváltozás miatt visszaeső élelmiszer-termelés lesz. Mindez nem mindenkit érint ugyanúgy – állítja Peter Zeihan geopolitikai elemző.
Tudomány
A legkülönbözőbb tudományos módszerekkel lépnek fel magyar kutatók az aszálykárok ellen. Figyelmeztetnek: a változás iránya egyértelmű, Magyarország is a kifejezetten száraz talajú országok közé került.
Jegyzet
Az utóbbi évtizedek generációi elképesztő bőségbe születtek, de most megremeg a világ, amelyet eddig ismertünk.
Sport
„Maximális tiszteletem az MLSZ-é, minden feltételt megteremt a remek szerepléshez” – mondja a volt szövetségi kapitány. Interjúnk Dárdai Pállal családról, a magyar fociról és a pályára beszivárgó politikáról. Vallja: „Lényeges dolog a szenvedély! Ezt a szakmát csak így érdemes végezni.”
Élet
Harmincezer magyar gyermek köszönheti életét az egykori Kaáli Intézetnek, orvosi szabadalmai világszerte segítik a gyógyító munkát. A professzornál jártunk a Balaton-felvidéken.
A Himalájában eltűnt Erőss Zsolt és gyászoló özvegye, Sterczer Hilda történetét dolgozza fel a most bemutatott, új magyar játékfilm, Trill Zsolttal és Pál Emőkével a főszerepekben.
Utolsó Figyelmeztetés
A forradalmároknak szavakban, de úgy is csak tétován szolgáltattak igazságot.