Doktrínák alkonya

2022. január 26. 08:29

A szüleinktől örökölt genetika sokkal meghatározóbb az életkilátásaink alakulásában, mint bármi más. Márpedig az egyéni képességekben akkora különbségek vannak, hogy az emberek egyenlősége tudományos nonszensz – állítja új könyvében egy baloldali meggyőződésű viselkedésgenetikus.

2022. január 26. 08:29
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Komoly bajban lennének a progresszió posztmodern ideológusai – már ha zavarná őket a valóság. Nagyon úgy tűnik, hogy hitrendszerük két pillére, a vallás helyét elfoglalni hivatott tudomány és a totálisan értelmezett egyenlőségelv egyszerűen kizárják egymást. Erről szól egy vállaltan baloldali-liberális szerző, Kathryn Paige Harden viselkedésgenetikus új könyve. Szerzőnk az USA egyik legjobbjának számító Texasi Egyetem professzora, s nagyon is hisz az egyenlő esélyek megteremtésének fontosságában. Szerinte azonban ennek eléréséhez elkerülhetetlen, hogy elfogadjuk: az emberek biológiai szempontból egyenlőtlenek.

A genetika szerepe a társadalom­tudományban – elsősorban az eugenika sötét emlékezete okán – évtizedek óta tabutémának számít. Mértékadó tudományos körökben egészen napjainkig felvetni sem volt illendő, hogy két ember esélyeinek vagy teljesítményének különbözőségében a dns-ük is szerepet játszhat. Az egyenlőtlenségek egyetlen és kizárólagos oka a balos közmegegyezés szerint csakis a rendszer tökéletlensége, a társadalmi igazságtalanság, azaz a mindenkori politika lehet. A természettudomány újabb eredményei azonban – ahogyan arra Harden rávilágít – egyértelművé teszik e nézet tarthatatlanságát. Könyve két részre bontható: a témával kapcsolatos legfrissebb kutatások bemutatására és a szerző némiképp utópisztikus javaslataira azok politikai hasznosítására.

Kathryn Paige Harden: The Genetic Lottery. Why DNA Matters for Social Equality. Princeton University Press, 2021
Kathryn Paige Harden: The Genetic Lottery. Why DNA Matters for Social Equality. Princeton University Press, 2021
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!