Reformáció

2020. november 05. 00:22

2020. november 05. 00:22
Balog Zoltán
Balog Zoltán

Egyik történelmi dátuma a számos reformációs törekvésnek, amely az una sancta catholica ecclesiát (egy szent egyetemes egyházat) megrázta, de meg is újította: 1517. október 31. Van a wittenbergi eseménynek jelentősége a Kárpát-medence úgy két és fél millió protestáns magyarán kívül mások számára is? Világméretekben bizonyára, hiszen hitük eredetét tekintve úgy nyolcszázmillió protestáns embernek van köze Luther Mártonhoz, s néhány száz milliónak Kálvin Jánoshoz is.

Némi evangelizációs szenvedéllyel mégis azt állítom, hogy a reformáció a te dolgod, a te életed. Minden keresztényé, s azoké is, akik még nem azok. Luther híressé vált mondatát – „Hogyan jutok kegyelmes Istenhez?” – nem vallásos nyelvre ma így lehetne lefordítani: hogyan lesz, lehet az életem éppen az, éppen olyan, amilyennek lennie kell, lennie lehet? Mi, keresztyének, keresztények így mondjuk ezt: hogyan leszel az, akinek teremtettél? Akinek a Teremtő téged elgondolt, megalkotott, egy anyának és egy apának, egy emberi közösségnek ajándékba adott? Hogyan leszel? Mert most nem vagy az! Tévutakon jársz, hamis dolgokban keresed az életed értelmét, lényegét. Vagy lehet, hogy igaz dolgokban keresed, szép hivatásban, emelkedett pillanatokban – s mégsem vagy az, aki… Aki lehetnél: Isten megszabadított gyermeke, fia vagy lánya. Az ő családja. Teremtésének gazdája.

Lehetnél embertársad őrzője és szeretetének haszonélvezője is. Lehetnél boldog viszonyokban élő ember: Isteneddel, Szabadítóddal s azokkal, akiket ajándékba kaptál. Vagy éppen feladatnak kaptad őket. Hogy megküzdj velük, értük. Ha nem találod Istent, akivel az életed a saját, neked gondolt élet lesz – azt ne fogd az egyházra! Azért ne tedd felelőssé a papokat, akik annyiszor válnak méltatlanná Isten és az ember szolgálatára! Neked először nem a papokkal van dolgod, nem is az egyházzal, még csak nem is valamilyen vallással! Neked az Élet Urával van dolgod, mert neki veled van dolga. Neked akarja adni azt a szeretetet, amelyből teljes életet lehet élni. Még akkor is, amikor hiány van nálad valamiből: emberek szeretetéből, egészségből, anyagi javakból, világos jövőből, gazdag jelenből. Ebből, ezzel a szeretettel akkor is lehet teljes életet élni. Békében meghalni is így lehet.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!