Gyógyító az árral szemben

2020. július 22. 14:27

„A lehetetlen elvárás és erőltetése nem gyógyítás. Csak a képessé tevés az” – vallotta a 85 éve született Dévény Anna, aki speciális manuális módszerével kisbabák százait gyógyította meg.

2020. július 22. 14:27

„Rengeteget dolgoztam, erőn felül dolgoztam, de engem a munka mindig boldoggá tett, különösen, amióta egyértelműek az eredmények. De kilógunk a sorból, (…) a módszert nem lehet beilleszteni sehova. Máshonnan indultam, máshová érkeztem, és az eredmények a másságtól vannak. Nagyon jól tudjuk, hogy másnak lenni nehéz, fel kell vállalni egy sorsot. Énnekem ez magától értetődő volt” – fejtegette élete keresztjét, szakmai különbözőségét, sikereinek kulcsát Dévény Anna egy Záróra-­adásban.

Fotó: MTI / Asztalos Zoltán
Fotó: MTI / Asztalos Zoltán

A gyógytornász, művészitorna-szakedző a nevét viselő módszer, a DSGM, vagyis Dévény Speciális Manuális Technika – Gimnasztika Módszer kidolgozásával, egyedi látásmódjának, sajátos megközelítésének köszönhetően kisbabák százait gyógyította meg az évtizedek során. Módszerének kidolgozása előtt hosszú ideig párhuzamosan foglalkozott idegrendszeri megbetegedések rehabilitációjával és egészséges felnőttek, gyerekek mozgásnevelésével – e két területen szerzett tapasztalatait ötvözte saját technikájában. Anna különbséget tett fejlesztés és gyógyítás között, úgy vélte, az előbbi fogalom finomítást, javítást jelent, az utóbbi a nem működő egységek, rendszerek szabályos, helyes beindítását teszi lehetővé. A mozgásrehabilitációs technikák nagy hibájának látta, hogy rendszerint olyan dolgokat várnak el a kliensektől, amelyekre nem képes. „Ha nem képes rá, és nem teszem képessé, akkor a lehetetlent várom el. A lehetetlen elvárás és erőltetése pedig nem gyógyítás. Csak a képessé tevés az.”

A speciális manuális módszer agyra gyakorolt pozitív hatásának hála, a koraszülöttek és a mozgásfejlődésben akadályozott gyerekek jelentős százaléka nyom nélkül túl tud lépni a kezdeti nehézségeken.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!