„Ez olyan élmény, amit nehéz elmagyarázni”

2020. március 12. 03:18

Berlinger Gábor: hagyományőrző honvéd százados, parancsnok, a hagyományőrző Budai 2. Honvédzászlóalj alapítója. Civilben közgazdász, a Szerencsejáték Zrt. munkatársa. A Nagysándor József-emlékház a budakeszi honvédzászlóalj főhadiszállása.

2020. március 12. 03:18
null
Muray Gábor

„Édesanyám történelemtanár volt, a ’48-as csatákon nőttem fel, az akkori történelmi filmek – A kőszívű ember fiai, a 80 huszár – meghatározták a gyermekkoromat, A kis dobos című diafilm a mai napig felejthetetlen emlék. A gyerekkori élményeim évtizedekkel később, az erdélyi őszi hadjáratokra látogatva jöttek elő. Mindig csodáltam határon túli barátaink hagyományőrzését. Akik számára ez nem pusztán hagyománytisztelet, hanem a magyar lét vállalásának jelképe. A hatóságok zaklatják őket, mégis büszkén vállalják a kockázatot. Sok-sok éve ott Erdélyben, az egyik szekéren megláttuk a honvédgyalogságot. Hirtelen beugrott: Nagysándor József az én városomból vezette Budavár ostromát. 1849 májusában ebben a parasztházban volt a főhadiszállása, itt részletezték a haditervet, innen indult a honvédsereg általa vezetett része a János-hegyen át Budára. Utánajártunk a történelmi háttérnek, és megalapítottuk a hagyományőrző Budai 2. Honvédzászlóaljat. A budai kettesek első parancsnoka Cserey Ignác őrnagy volt, az első pesti és a második budai honvédzászlóaljat ő toboroztatta, ő szerelte fel. 1848. június 24-én zajlott az eskü, mehettek is a Bácskába a szerbek ellen harcolni. Egyből a mély vízbe dobták őket. Ez volt a magyar honvédség megszületésének, az első önálló magyar honvédsereg megalapításának pillanata.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!