Az embernek arról kell írnia, ami ismer

2017-06-18 07:46:19

Veres Attila
Cinegore
Az általunk is ismert magyar valóságot alakítom át benne, teszem felismerhetővé olyan módon, ahogy például egy rémálomban ismerünk fel dolgokat, melyek aztán idegenné és ellenségessé válnak. Interjú

– Első regényedről (Odakint Sötétebb) az hírlik, hogy egyaránt tartalmaz lovecrafti horrort és a vandermeeri szürreáliát. Te mégis hogyan írnád le röviden, hogy miről van is szó?

– Az Odakint sötétebb weird fiction. Sok benne a horror elem, de a horror egyik alzsánerébe sem tartozik, tehát nem inváziós sztori, kísértettörténet, slasher, stb. A kozmikus horrorhoz áll a legközelebb, amiben az emberiség csak egy porszem az univerzum gyakran ellenséges gépezetében. Innen a lovecrafti címke. Ugyanakkor az általunk is ismert magyar valóságot alakítom át benne, teszem felismerhetővé olyan módon, ahogy például egy rémálomban ismerünk fel dolgokat, melyek aztán idegenné és ellenségessé válnak. Innen Vandermeer neve, aki a modern weird közeg kevés, itthon is ismert írójának egyike. A történetben idegen lények szerepelnek, amik egyik napról a másikra megjelennek a vidéken. Ezután számos egyéb, az embertől idegen dolog is felbukkan a regényben, amik a horror más ágait is behozzák, de azokról nem szeretnék beszélni. Mivel a könyv csak most jelenik meg, szeretném, ha az olvasóké maradna a felfedezés öröme.

Miért választottad pont Magyarországot a regény helyszínéül?

– Mert az embernek arról kell írnia, ami ismer. Sokat éltem és dolgoztam külföldön is, éppen ezért gondolom azt, hogy ismerem Magyarországot. Célom volt, hogy a mai magyar valóságban játszassak le egy fantasztikus sztorit, mert magyar írónak ez csak nagyon ritkán sikerül. Amikor az ötlet az eszembe jutott, az ötletnek alapvető részét képezte, hogy itthon kell játszódnia. Ebből az írás során egy pillanatig sem volt kérdés.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.