Már a Trónok Harca is Erdogant támadja?

2017-05-18 08:40:32
A 2016-os törökországi puccskísérletet követő tömeges leszámolásban már a Trónok Harca című fantasy filmsorozat is előkerült. Ügyészségi vádak szerint Erdogan-ellenes katonai jogászok „megsértették a törökséget” a sorozat katonai diákok számára való vetítésével.

A 2016 júliusi puccskísérlet után tömeges leszámolások indultak Erdogan politikai ellenfelei ellen Törökországban, különösen az Erdogan nagy ellenfelének számító, USA-ban élő Fethullah Gülen vélt vagy valós hálózatát szeretnék felszámolni.

Ennek során számos más ügy mellett vádat emeltek 136 katonai jogász ellen is, akiket szintén gülenista szervezkedéssel vádolnak.

Öt katona-tanárt is perbe fogtak, akik az izmiri Maltepe katonai gimnáziumban 2011-ben a Trónok Harca című fantasy filmsorozatot vetítették a diákjaiknak. Céljuk a diákok angol nyelvtudásának fejlesztése volt.

A megfogalmazott vádak szerint viszont ezek a tanárok a gülenista tisztek nyomásának engedtek, és a Trónok Harca vetítésével „megsértették a törökséget” és a szexualitást, a pornográfiát terjesztették – utalva a sorozatban gyakran szereplő szexjelenetekre.

A tanárok ügye októberben a török alkotmánybíróság elé került, amely megállapította: sérültek a méltányos perhez való jogaik, így a tanárokat végül felmentették.