Lovecraft démonai

2017-04-25 12:48:10
Méliusz Luca
Dice & Sorcery
A Sárga király és Carcosa mítoszának modern és posztmodern értelmezőinél pedig tanúi lehetünk annak, hogy alakulnak át a motívumok az egyes szerzők tolmácsolásában.

Ennek ellenére úgy vélem, kevesebbet ismerünk Lovecraft elődeiről – azokról az írókról, akiktől inspirálódva formálta meg különleges, semmi mással össze nem téveszthető világát. A 20. század első felében kialakult mítosz, melyben hatalmas erejű, földönkívüli lények kérdőjelezik meg létezésünk értelmét, még ma is rendkívüli hatással van az olvasókra. És bár a kozmikus rettenet világa minden kétséget kizáróan egyedi és megismételhetetlen, a benne megjelenő motívumok és szereplők rokoníthatók korábbi, a fantasztikus irodalom képviselőivel.

Éppen ezért hiánypótló a magyar olvasók számára a Delta Vision kiadó által 2015-ben megjelentetett (többrészesre tervezett) lovecraftiánus sorozat első darabja, amely az író elődeinek (és utódainak) világát, azon belül pedig a Sárga Királyt és Carcosa motívumát térképezi fel. Jól mutatja az antológiába válogatott novellák termékenységét, hogyha visszaemlékszünk A törvény nevében (True Detective) című sorozatra, akkor bizony rájöhetünk, hogy a kötetben megjelent írók művei – ha közvetve is – milyen nagy mértékben befolyásolták nemcsak Lovecraftot, hanem például a kortárs sorozatokat is.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.