Egy szakajtónyi fantasztikus megjelenés várható a Könyvfesztiválra

2017-04-03 07:11:00

Írta: Pintér Bence
Ha április, akkor Könyvfesztivál: idén is egy csomó fantasztikus könyvet tudtunk összeválogatni a kiadók ilyenkorra időzített megjelenései közül. Érkezik Jonathan Strahan SFF-antológiájának idei kiadása, Ben H. Winters alternatív történelmi regényt írt, itt az új Jeff VanderMeer-könyv, jön az új Vaják-kötet és a Zsoldos-újrakiadás. Ráadásul hosszú idő után új sci-fivel jelentkezik László Zoltán.

Nem volt annyira izmos az év első három hónapja a fantasztikus megjelenések szempontjából a mennyiséget tekintve, de az április mindig fordulópont. Ilyenkor van ugyanis a Könyvfesztivál, a kiadók pedig erre a jeles alkalomra mindig ellátnak minket annyi olvasnivalóval, hogy legalább a Könyvhétig legyen mivel foglalkozni. Idén sincs ez másképp: összeválogattuk, hogy mire érdemes figyelni a könyves rendezvény pultjai között járva.

*

Az Agave Könyvek idén másodszor látogat ki a Könyvfesztiválra, amelyre négy már bejáratott szerzőjük új könyveit hozzák el. Itt lesz például először elérhető a hosszú idő után újra sci-fi regénnyel jelentkező László Zoltán könyve, a Távolvíz, ami arról szól, hogy egyszer ​csak megjelent százmillió idegen lény az Atlanti-óceánban, és mind az emberiséget akarta szolgálni. A regény negyven évvel később veszi fel a történet fonalát, és elég sok megoldásra váró rejtélyt tartogat. Tavaly lezárta a kiadó Ben H. Winters általunk elég jónak tartott preapokaliptikus krimitrilógiáját, hogy most új regénnyel jelentkezzen: a Földalatti légitársaság egy alternatív történelmi regény, amelyben az amerikai polgárháború sosem történt meg. Négy államban még mindig dívik a rabszolgatartás, egy fekete fejvadász pedig útnak indul, hogy elkapjon egy szökevény rabszolgát. Eközben viszont rájön, hogy valami nem stimmel a világgal.

Világpremier előtt érkezik aztán itthon a Déli Végek-trilógia szerzőjének új könyve, a Borne. Jeff VanderMeer könyvében egy névtelen, romos városban guberálásból élő lány talál rá egy furcsa, zöld lényre. A várost egy furcsa kísérleteket végző biotech cég döntötte romba, és az újonnan talált lénynek is köze lehet hozzájuk – sőt, még veszélyt is jelenthet rájuk nézve. A kiadó negyedik újdonsága pedig Nick Cutter horrorja, A szekta, amelyben egy fiatal nő látszólag egyszerű feladattal bíz meg három zsoldost: meg kell találniuk az unokaöccsét, akit az apja vélhetően az akarata ellenére vitt magával Little Heavenbe, az új-mexikói hegyek között megbúvó, világtól elzárt közösségbe. Persze a helyzet közel sem ilyen egyszerű.

A Galaktika/Metropolis Media öt kötettel fut neki az eseménynek. Érkezik egyrészt egy sci-fi thriller trilógia első darabja Jeff Carlsontól, Fagyott égbolt címmel, ami a Jupiter Európa nevű holdján játszódik. Itt kutatók egy ősi alagutat találnak a jégben, az alagút falait pedig különleges hieroglifák borítják. Alexis Vonderach mérnök vezetésével tudósok csoportja ereszkedik le az ismeretlenbe, ahol egy idegen bennszülött fajjal kerülnek összetűzésbe, akik még az embereknél is régebbi történelemre tekinthetnek vissza – írják a kiadó blogján. Megjelenik aztán egy kötetben Arkagyij és Borisz Sztrugackij két kisregényének (A kölyök, Fiú a pokolból) alaposan újraszerkesztett és szerzői utószóval ellátott változata, Fiú a pokolból címmel.

Ide kapcsolódik kicsit Vaszilij Orehov S.T.A.L.K.E.R. – Katasztrófa sújtotta övezet című munkája is, ami a két Sztrugackij által megalapozott univerzumba kalauzol el minket ismét, és amit már márciusban is ajánlottunk, de csúszott. Dennis E. Taylor könyve találó magyar címet kapott: a MI, Bob című sci-fiben a címszereplő halálos balesetet szenved, és száz évvel később ébred fel mesterséges intelligenciaként, ami (vagy aki?) élhető bolygók után kutat. Csakhogy nem ő van egyedül versenyben és ellenfelei tisztességtelen eszközöket is bevetnek győzelmük érdekében. Ez a könyv is egy eleddig három könyvet számláló sorozat első darabja egyébként. És végül, de nem utolsó sorban ilyen csinos, minimalista borítóval kezdődik meg a Zsoldos-életmű újrakiadása a kiadónál A viking visszatérrel

A Gabo SFF-szekciója három könyvvel fut neki az idei könyvfesztiválnak, ebből szívünknek a legkedvesebb látatlanban Jonathan Strahan tizenegyedik éves SFF-antológiája, Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017, ami második alkalommal jelenik meg magyarul, olyan nevekkel, mint Neil Gaiman, Paolo Bacigalupi, Joe Abercrombie, Alyssa Wong, vagy N. K. Jemisin, hogy csak párat említsünk a listáról. A tavalyi válogatás nagyon kellemes volt: az ismert nevek mellett egy sor Magyarországon eddig teljesen ismeretlen, viszont remek dolgokat összerakó sci-fi és fantasy-író került fel így a radarra.

Strahan antológiáján kívül két újonc érkezik. Az elsőkönyves Seth Dickinson Kormorán Baru, az áruló című „epikus geopolitikai” fantasyjében a címszereplő számára bármilyen árat megér, hogy felszabadítsa a népét – még a lelkét is kész feláldozni. Gyerekkorában lemészárolták és elnyomott sorba taszították a népét, de ő bosszút esküszik: beépül az ellenség közé, és egyre feljebb emelkedve a ranglétrán csak az alkalomra vár. A másik kötet egy YA-regény Charlie N. Holmbergtől. A papírmágus című regényben Ceony Twill összetört álmokkal érkezik meg Emery Thane mágus házába. A varázslóképző iskolában évfolyamelsőként végzett lány fémmágusnak készült, most mégis papírmágiára kárhoztatják – de hát mi haszna lehet a papírnak egyáltalán?

A Fumax új Assassin's Creed kötettel jelentkezik, amit mi már márciusra ígértünk, de mégis csak a Könyvfesztiválon lesz elérhető. Matthew J. Kirby folytatja benne a Assassin's Creed: Last Descendants-sorozatot: a videójáték rajongói nyilván ezúttal sem fognak csalódni. Szintén a második résszel, Halálmadarak címmel folytatódik Chuck Wendig Miriam Black-sorozata, amelynek főszereplője ha hozzáér valakihez, akkor látja, hogyan fog meghalni. Azt írta Horváth Vivi az előző kötetről nálunk, hogy bár voltak vele problémái, a lezárás miatt mégis eléggé érdekli a folytatás. A harmadik újdonság pedig a Madarak a dobozban szerzőjétől, Josh Malermantól érkezik: a Ház ​a tó mélyén című horrorban két fiatal bukkan a címben említett házra egy tó mélyén.

Több cikkben is írtunk már róla, hogy Tóth Csaba politológus nem állt meg a tavalyi tanulmánykötete után: idén az ő szerkesztésében, Fantasztikus világok címmel érkezik az Athenaeumnál egy újabb kötet, amelyben most több tudós, blogger és újságíró értekezik különböző fantasztikus univerzumok politológiájáról. (Disclaimer: a kötetbe én is írtam egy tanulmányt Hannu Rajaniemi Jean le Flambeur-trilógiájáról.) A Könyvfesztiválra jelenik meg Andrzej Sapkowski hatodik Vaják-kötete is a PlayON-nál, Fecsketorony címmel, amit aztán lehet is szépen dedikáltatni a lengyel fantasy-szerzővel, aki a rendezvény egyik díszvendége lesz. A Főnix Könyvműhelynél a fesztivál alkalmából új borítót kap Dan Krokos Hamis emlékek-trilógiája, valamint George Manntól a Mechanikus London. Ezekkel együtt pedig érkezik Bíró Szabolcs ifjsági regénye, az Elveszett csillagok, amelynek fiatal hőse a híres Gárdonyi-regény alternatív kézirata után kutat Egerben.

Mindig gondban vagyunk a Delta Vision megjelenéseinek lekövetésével. Most a kiadó fórumán, illetve a Molyon is megjelent képből tudunk dolgozni: az itt bemutatott kötetek egy része a Könyvfesztiválig megjelenik, de lesz olyan, ami csak utána, így a legegyszerűbb ha mindenki átvizsgálja majd a kiadó standját. A mi érdeklődésünket eléggé felkeltette például a ponyvakorszak egyik mestere, Stanley G. Weinbaum kötete, akitől a The Big Book of Science Fictionben egy érdekes novellát olvastunk nem is olyan rég. De valamikor jön Peter F. Hamiltontól az Eltékozolt ifjúság című könyv, és sorban érkeznek Terry Pratchett Korongvilág-történetei az elsőtől kezdve Robert Jordan és R. A. Salvatore könyvei mellett. (Friss: a Könyvfesztiválra jelenik meg a kiadónál Kae Westa Napsötét című műve is.)

Ezen felül a Könyvfesztivál után jelenik meg Ian Tregillis 2015-ös könyve, a Géplélek a Twister Medianál. Ebben a világban „a kálvinista Hollandia az uralkodó hatalom, köszönhetően egy németalföldi matematikusnak, aki a tizenhetedik században forradalmi (és mágikus) ötletével felborította a kontinens hatalmi egyensúlyát. Mechanikus katonákat alkotott, amelyek mindenben engedelmeskednek mestereiknek”. 

*

Kövess minket Facebookon és Molyon, olvasd el e-könyvünket a hazai fantasztikum helyzetéről, és gyere el a Könyvfesztiválra, ahol főszerkesztőnk moderálja majd a kortárs sci-firől és fantasyről szóló beszélgetést!