John Scalzi új rakétákat izzít be: itt vannak a márciusi megjelenések

2017-03-02 10:18:56

Írta: Pintér Bence
Új fantasy-trilógiába vág bele az Agave, ahol a világpremierrel egyidőben jön John Scalzi új űropera-sorozatának első darabja; az Athenaeum magyar szerzője egy középkori világba kalauzol minket; a Cser Kiadónál egy finn disztópia érkezik; a Gabo SFF pedig befejezi Mary E. Pearson trilógiáját. Íme: a márciusi fantasztikus megjelenések.

Bár talán már mindenki az áprilisi könyvfesztiválra gyúr, márciusban sem maradunk fantasztikus megjelenések nélkül.

*

John Scalzi: Az összeomló birodalom

Új űropera-sorozatba kezd John Scalzi, a Vének háborúja-könyvek szerzője. A világegyetemünket a fizika törvényei uralják, így nem lehetséges a fénysebességnél gyorsabb utazás. De egy dimenziókon túli mező, az Ár felfedezése mindent megváltoztat. Az emberiség elérheti a téridő bizonyos pontjait, melyeken át számtalan naprendszerbe eljuthat. Az emberiség kiárad a Földről az űrbe, idővel megfeledkezik a gyökereiről, és új birodalmat alapít, az Egyesülést. Alapelvük, hogy egyetlen emberi előőrs sem maradhat meg a többi nélkül. Ez biztosítékot jelent a csillagközi háború ellen, de egyben az uralkodás záloga is a birodalom vezetősége számára – a rendszer azonban nem hibátlan, és erre néhányan rájönnek. A megjelenés egyébként világpremier.

Matthew J. Kirby: Assassin's Creed – A kán sírja

A hónap végén folytatódik a Fumaxnál az Assassin’s Creed játékok világában játszódó trilógia a második résszel. Ezt írja róla a kiadó: „A többszörösen díjnyertes Matthew J. Kirby trilógiájának második részében egy az Assassin's Creed világában játszódó teljesen új történetet ismerhetünk meg, amely szorosan illeszkedik a kánonba, számtalan utalással a játékokra és a decemberben mozikba került filmre.

Mary E. Pearson: Az árulás szépsége

Befejezéséhez érkezik A Fennmaradottak krónikái-trilógia: Lia túlélte Vendát – de a Morrighan elpusztítására törekvő gonosz erő is életben maradt, és csak a hercegnő állíthatja meg. A közelgő háború miatt Liának nincs más választása, magára kell öltenie az Első Leány, a katona – és a vezér – szerepét. Amikor megpróbálja figyelmeztetni Morrighant, összekülönbözik Rafe-fel, és nem tudja, megbízhat-e Kadenben, aki követte őt. A Fennmaradottak krónikájának fináléjában árulókat kell leleplezni, áldozatokat kell meghozni, és végre kell hajtani a lehetetlent, mert valamennyi királyság sorsa a tét. A kötet tartalmazni fogja a Morrighan című kisregényt, amely a Fennmaradottak ősi történetét meséli el.

Vaszilij Orehov: S.T.A.L.K.E.R. – Katasztrófa sújtotta övezet

Újabb Stalker-regény érkezik a Galaktikánál, várhatóan márciusban. Ebben egy leszerelt Szpecnaz önvédelmi kiképző vezet öt turistát a Zónába. A fejezetek a turistákkal együtt ismerhetjük meg a Zóna egy-egy újabb furcsaságát. Kik a Kárhozottak? Mi a Végső Megmérettetés próbája?A Zóna zarándokai nem tudják, mennyire bízhatnak egymásban, de ha élni akarnak, kénytelenek összedolgozni.

Gerencsér János: Kósza ​utak legendája

Magyar szerző által írt fantasyvel jelentkezik az Athenaeum: az Úr 1151. évében, egy képzeletbeli világban két királyi sarj, egy fiatal hercegnő és egy ifjú lovagkirály menekül üldözői elől. Eime, Ektíria birodalmának volt úrnője a testőrével bujdosik, míg a trónról őt letaszító Aceras király, aki immár maga is trónfosztott lett, koldusgúnyában vegyül el alattvalói között. Ellenségek ők, sorsuk mégis összefonódik, miközben földönfutóként a szabadságukért küzdve, lassan felnőtté válva nemcsak saját magukat ismerik meg egyre jobban, hanem népük akaratát is.

Cinda Williams Chima: Lángvető

A hónapban új fantasy-trilógiába kezd az Agave: a Lángvetőben gonosz erők és bizonytalan próbálkozások ütköznek meg, sárkányok sziluettje hasítja az égboltot, barátok és váratlan szövetségesek fognak össze, titokzatos mágusok járják a vidéket, és még egy császárnő is készülődik valahol a távolban, minden tengereken túl. A szerzőről a kiadó szerint azt érdemes tudni, hogy több mint tíz éve ír fantasyket, ezalatt többször is bevette már a New York Times bestseller listáit. A Lángvető tavaly tavasszal jelent meg, és csak az év végéig több mint százezer példányt adtak el belőle Amerikában.

Jussi Valtonen: Nem tudják, mit cselekszenek

Finnországban rendkívül sikeres disztópiával jelentkezik a Cser Kiadó, ezt írják róla: „Mi történik, ha az elismert amerikai neurobiológus kutatót militáns állatvédők fenyegetik meg? Mi történik, ha felmerül, hogy a támadások hátterében rég nem látott fia is állhat? A sodró lendületű, fordulatos történet szálai Finnországtól az Egyesült Államokig húzódva gubancolódnak össze egyre jobban. Vajon sikerül-e időben kibogozni őket? Uralhatjuk-e a modern tudomány révén a természetet, ha még a saját magánéletünkben sem vagyunk képesek rendet teremteni? Találunk-e bármilyen kapaszkodót ott, ahol a privát szféra megszűnt létezni és minden eladó? Jussi Valtonen krimiszerűen izgalmas, a legrangosabb finn irodalmi díjat elnyert regénye egyszerre tűpontos diagnózis és borzongató disztópia a jelen és a közeljövő szép új világáról.

*

Kövessetek minket Facebookon és Molyon: mindkét helyen naponta jelentkezünk a fantasztikus közeg legfrissebb híreivel.