Szent szar, nyertem egy Hugot!

2016-08-21 11:01:58

N. K. Jemisin
Epiphany 2.0
Most éppen nem tudok megszólalni. Szerencsére írtam egy beszédet, amit a Hugo-ceremónián Alyssa Wong olvasott fel a nevemben.

Elnézést kérek, hogy ma este nem tudok jelen lenni. Éppen mélyen a Határidő Pokolban vagyok a Broken Earth-sorozat harmadik könyvével.

Már megköszöntem nekik a könyv végén, de még egyszer nagyon szeretném megköszönni azoknak az embereknek, akik lebeszéltek arról, hogy abbahagyjam ezt a könyvet. A Kétség Szakadékának mélypontján  Kate Ellioté az elismerés a fogalom megalkotásáért  azt gondoltam, hogy Az ötödik évszak megírásához nem vagyok elég. Azt gondoltam, senki sem fogja elolvasni. Amikor jelöltek, azon gondolkodtam, hogy hány SFF-rajongó fog a hozzám hasonló emberek reakciós elutasításával fémjelzett évben egy olyan történetre szavazni, amelyben egy nagydarab negyvenes rasztahajú színes nő epikus küzdelmet folytat az elnyomás ellen.

De elfelejtettem, hogy csak egy maroknyi ideológus próbálja kijátszani a Hugo-díjat. Ezt a maroknyi embert könnyen legyőzhetjük, a maradi zajongásukat elhallgattathatjuk, az SFF-rajongótábor rajtuk kívüli része pedig egyszerűen megmutatja a támogatását. Elmondhatják, hogy igen, igényt tartanak az irodalmi innovációra, a valószerű reprezentációra. Elmondhatják, hogy ők is csak jó történeteket akarnak olvasni  de azt hogy mi a jó, a tehetség, a vakmerőség és a jövő tiszta átgondolása jelenti a nosztalgia és a privilégiumok ködös szemüvege helyett.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.