Könyvet ad ki Tóth Csaba a sci-fi politológiájáról

2016-02-27 10:53:31
Tóth Csaba politológus jóvoltából tavaly óta már egyetemi tananyag az ELTE jogi karán a sci-fi és a politika kapcsolata, most pedig könyvet is ad ki a témáról a szerző. A sci-fi politológiája című könyvben sok egyéb mellett szó esik a Star Warsról, Ann Leckie könyveiről, a Dűnéről és az Éhezők viadaláról is.

Könyvben is megvizsgálja politológiai szempontból a különböző sci-fi univerzumokat Tóth Csaba politológus, aki az ELTE-n tavaly óta már egyetemi szinten is oktatja a témát. „Mindig azt mondták nekem okos emberek, hogy azzal kell foglalkoznunk, ami érdekel bennünket. Engem kiskorom óta érdekelt a politika, és még régebb óta a sci-fi, logikus volt a kettő kombinációja” – nyilatkozta korábban a szerző az Indexnek. A könyv április 15-én érkezik az Athenaeum gondozásában, már elő is lehet rendelni. Mutatjuk a borítót és a fülszöveget:

Vajon a valóságban is működhetne a Star Trek pénz nélküli világa? Miért nem akart Katniss Everdeen a lázadás arca lenni? Aligha van olyan sci-fi-rajongó, aki ne akarna még többet olvasni Luke Skywalkerről vagy a Dűne sorozat fűszeréről. Ez a tudományos ismeretterjesztő könyv visszarepít minket kedvenc science fiction univerzumainkba, s elemzéseit olvasva, újraélhetjük kedvenc hőseink kalandjait. A politikai rendszerek kapcsán érdekes gondolatkísérletekre hív minket a szerző, s elemzi többek között a Mellékes igazságban és Az éhezők viadalában rejtőző politikai dimenziókat, az egyes szereplők motivációit és a választás alternatíváit.