Sci-fi aloldal indult a Mandineren

2015-10-06 16:23:11

Írta: Pintér Bence
Újabb tematikus aloldallal bővült a Mandiner: a média-, a jog- és borszakértők; a Balaton szerelmesei; a kulturális és a vallási témák iránt érdeklődők után mostantól a science-fiction- és fantasy (SFF) műfaj rajongói is megkaphatják napi híradagjukat kedvenc témájukból a portálunkon.

Sci-fi aloldal a Mandineren? Sci-fi aloldal a Mandineren! De kinek? És minek? Minden kérdésre válaszolunk.

Újabb tematikus aloldallal bővült a Mandiner: a média-, a jog- és borszakértők; a Balaton szerelmesei; a kulturális és a vallási témák iránt érdeklődők után mostantól a science-fiction- és fantasy (SFF) műfaj rajongói is megkaphatják napi híradagjukat kedvenc témájukból a portálunkon.

Soha olyan népszerű nem volt még a világon a science-fiction és a fantasy, mint napjainkban: egy-egy jól sikerült sci-fire milliók ülnek be a mozikba, és ugyanilyen nagyságrendben követik a tévénézők hétről-hétre a Trónok harca című fantasy-sorozat történéseit. A képregények hősei tömegesen jelentek meg a mozivásznon és a tévéképernyőkön, jön az új Star Wars-trilógia, míg a legnépszerűbb jelenleg futó sitcom a geek poénokkal operáló, szubkultúrát kifigurázó Agymenők.

A vizualitáson túl pedig remek könyvek jelennek meg a nemzetközi és a hazai piacon. A magyar kiadók az elmúlt másfél évtizedben a kilencvenes évek kissé igénytelen és zavaros időszaka után egyre komolyabban veszik a műfajokat: egyrészt az elmúlt évtizedekben kimaradt klasszikus szerzők regényei, másrészt friss szerzők legjobb munkái, harmadrészt fiatal, feltörekvő magyar írók kötetei jelennek meg igényes borítókkal, külföldi címek esetében rendes fordításokkal.

Az elmúlt tizenöt évben így megjelentek magyarul Philip K. Dick, Arthur C. Clarke, Ray Bradbury, William Gibson, a Sztrugackijok, Frederik Pohl és Iain M. Banks legfontosabb munkái; a frissebb művek közül pedig például Hannu Rajaniemi remek trilógiája, China Miéville, John Scalzi és Kim Stanley Robinson regényei, Ann Leckie díjnyertes műve, Andy Weir A marsija, vagy éppen Dan Simmons Hyperion-ciklusa. A magyar szerzők esetében elég csak a rendületlenül publikáló László Zoltánra, Brandon Hackettre, vagy az egészen izgalmas János-vitéz átirattal jelentkező Csurgó Csabára az Agavénál; esetleg  Kleinheincz Csilla sötét meséire, vagy az egészen friss hangként megjelenő Moskát Anitára gondolni a Gabo SFF-részlegénél.

A Mandiner.sci-fi arra vállalkozik, hogy az SFF-zsáner nemzetközi fejleményeit figyelve átfogó képet nyújtson a műfaj hazai állásáról: megjelenéseiről, eseményeiről és közösségi életéről. Ennek a közösségi életnek ugyanakkor szeretnénk motorja is lenni: cikkeink alatt a Mandiner többi oldalához hasonlóan szabad a kommentelés, olvasóink véleményét pedig rendszeresen ki is fogjuk kérni, mint tettük például itt és itt.

Állandó rovatunk lesz csütörtökönként a Képregényhírek a terület legfontosabb híreivel; várhatóan hetente jelentkezünk egy-egy regény kritikájával; és időről-időre belemélyedünk pár szerző munkásságába. Hírhasábunkban a fontosabb nemzetközi könyves/filmes hírek szemléje mellett a magyar kiadókra, magyarországi megjelenésekre és akciókra; illetve a magyar szerzőkre igyekszünk koncentrálni a sci-fi, a fantasy illetve a képregények területén. Videóhasábunkban igyekszünk felhívni a figyelmet az induló, vagy folyamatban lévő sorozatok, készülő filmek sorára. Véleményhasábunkban pedig az SFF-fel főcsapásként, vagy szőrmentén foglalkozó portálok és blogok írásait, kritikáit szemlézzük. Blogajánlónkban elsősorban az angolszász SFF-fel foglalkozó blogok, portálok cikkeit tekintjük át.

Cikkeinket a sci-fi.mandiner.hu mellett a Facebookon és a Molyon lehet figyelemmel követni. Jó olvasást kívánunk!