Mr. Robot (1. évad)

2015-09-23 09:42:21

Farkas Balázs
SFmag
Kevés stílusirányzat van, ami olyan hamar elveszíti értelmét, mint a cyberpunk – és az egyetlen, amely csak úgy maradhatott meg, hogy közben (olykor erősen stilizált) realizmussá fejlődött.

Az a kényes helyzet állt elő így az évad végére, hogy magam sem tudom, ajánljam-e, vagy sem. Minden a második évadtól függ most, mert egy erős alap igenis adott, de minden azon múlik, hogy végre nekiállnak fókuszálni egy hackertámadástól megbénított gazdaság aspektusaira, képesek lesznek-e feltérképezni premisszájuk komolyabb társadalmi és személyes vonatkozásait, vagy tovább bohóckodnak epileptikus hülyítésekkel és fél órás drogfűtötte tripekkel. Természetesen mindkettőnek helye van egy poszt-cyberpunk szorongásban, de vagy erről szól ez a sorozat, vagy a hackerségről. A hagyomány szerint nem kellene, hogy üssék egymást, de ebben az esetben a kettő együtt rettenetesen fárasztó, és így a történet sem tart sehová.

Mindezek mellett elmondható, hogy a sorozat rendezése, színészi játéka, fényképezése egy kicsit művészkedő (játszik a kompozícióval, bár elég kiszámíthatóan), de legalább elegáns, erős, kiemelkedő. Viszont narratív szinten még egészen biztosan nem áll meg a saját lábán. Gyakorlatilag nincs olyan történeti szál, karakter, drámai szituáció, amit valamilyen formában ne láttunk volna már máshol. Ennek ellenére nem tudom legyűrni az érzést, hogy ez a sorozat mégiscsak fontos és nagyszerű lehet, ha megtalálja és koncentráltan végigviszi a témát, amelyet végül majd kiválaszt. Meglátjuk.

Addig is cseréljetek jelszót, és töröljétek ki a szeretőtökkel való levelezgetést. Csak mondom.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.