Szó sem lehet Európai Egyesült Államokról!

2020. augusztus 02. 20:56

Az Európai Unió a gazdag államok akaratát érvényesíti. Interjú.

2020. augusztus 02. 20:56
Thürmer Gyula

– Mennyire volt külpolitikai jellegű a térségben és Magyarországon a rendszerváltás kimenetele?

– 1917-ben Oroszország kiszakadt az akkori tőkés világból. Ezt a nagytőkés világ soha sem bocsátotta meg. A második világháború után ez történt Kelet-Európa országaival is. A nyugati világ mindig szerette volna visszaszerezni a piacait, amelyek számára további befektetési lehetőségeket és politikai uralmat jelentettek volna. Mindezt 1989-ig békés eszközzel – a szovjet katonai jelenlét miatt – nem tudták végrehajtani. A gorbacsovi politika megváltoztatta a korábbi politikai álláspontokat, megkezdődött az egyezkedés.

A rendszerváltás eredményeképpen a Nyugat azt kapta meg, amit szeretett volna: az övé lett a piacunk, majd a régiót hozzácsapták a katonai szövetségükhöz is.

A nyugati országok a rendszerváltozás folyamatának nagy nyertesei.

A múlt héten más szavakkal, de a magyar miniszterelnök is ezt mondta a rádióban, hogy az ide érkező és itt lévő külföldi tőke rengeteg pénzt is visz haza. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nyereségük volt rajtunk.

– A NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozást annak idején nem támogatták. Milyen más lehetőséget láttak Magyarország számára?

– A Varsói Szerződés felbomlását követően Magyarország semleges állammá vált, ezt fenntartani jó lehetőség lett volna. A rendszerváltás után megjelent magyar politikai erők mindenáron a NATO-csatlakozást erőltették. Magyarország azonban nem 1990-ben, hanem csak 1999-ben lett NATO-tagállam, amikor az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének ez érdekében állt. A csatlakozás után két héttel – magyarországi területeket felhasználva – már meg is támadták Szerbiát.

Az Európai Unió más kérdés, mert az egy gazdasági integráció, melynek előnyei és hátrányai is vannak. Mi úgy gondoljuk, hogy jobban kellett volna mérlegelni, milyen hátrányokkal járhat a csatlakozásunk.

Azt az első perctől lehetett látni, hogy az Unió érvényesíti a gazdag államok akaratát. Azóta nem változott semmi, a múlt heti brüsszeli események is azt mutatják, hogy az erősek és befolyásosak mindenképpen át akarják nyomni az akaratukat a kisebb tagállamokon.

Egykor a KGST-országokkal történő együttműködés más elveken alapult. Akkor Magyarország a mezőgazdasági termékeiért, buszaiért olajat, földgázt kapott a Szovjetunióból. Gazdasági termékeinkkel kiegészítettük egymás igényeit. Az elmúlt harminc évben azonban a nyugati országok kereskedelmével mi nem egészítjük ki egymást. Éppen ezért kellenek azok a hidak, melyek összekötnek Kelettel is.

– Ez a keleti nyitás nagyrészt azért megtörtént az elmúlt évtizedben.

– Hála a Jóistennek! Amikor a legtöbb magyar politikai erő és vezető lenézte Kínát, a Munkáspárt már akkor is sokra tartotta. 1990 novemberében ott jártam, és az akkori főtitkárral, Csiang Cö-min elnökkel is találkoztam. Később sokan mások is elmentek, mert rájöttek, hogy ez egy járható út.

Azért imádkozom, hogy az Orbán-kormány ne csatlakozzon az Amerika által szorgalmazott Kína-ellenes koalícióhoz.

A Kínával és Oroszországgal kialakított együttműködés nélkül nem képzelhető el Magyarország jövője.

– Mi jellemzi Európa és Kína kapcsolatát, gazdasági érdekeit?

– Ma a világ válságban van, amit nemcsak az mutat, hogy Európa lassabban növekszik, mint az ázsiai országok, hanem az is, hogy a koronavírus-járvány alatt az országok nem voltak képesek a saját állampolgáraikat megvédeni.

Ha az Európai Uniónak ilyen óriási nagyságú összeget kell felvennie a járvány okozta válság legyűrésére, akkor legbelül valami nagyon komoly baj van.

A megoldásra az európai vezetők két utat látnak maguk előtt: az egyik, hogy megpróbálják megerősíteni a nemzetállamokat, mert ennek van történelmi gyökere. Ezt lehet alátámasztani a hithez való viszonnyal, a vallások és egyházak támogatásával, valamint a nemzeti értékek és a nyelv erősítésével. A másik pedig egy liberális elgondolás, mely szerint a sok kicsi nemzetállam nem jó semmire, legyen helyettük egy Európai Egyesült Államok. Mi azt gondoljuk, hogy ez nem járható út, mert ebben a forgatókönyvben minden csak a pénzről szólna. Az Európai Egyesült Államok csak a nagytőke, a bankok uralmát jelentené, ami ellen küzdenünk kell.

Szó sem lehet Európai Egyesült Államokról, a népek érdekeit kifejező szövetségre van szükség!

Ma még vannak más szempontok is, mint a pénz – vannak még nemzeti határok. Ez pedig zavarja a nagytőkét, ezért akarja megszüntetni azokat. Ennek érdekében destabilizálja a mostani helyzetet, engedi az erőszakot, az embereket egymás ellen uszítja. Mivel a pénzeszközök jelentős része nála van, ezért a médiát a maga céljai alá rendeli és arra neveli az embereket, amire csak akarja.

Innen jön az individualizmus, a közösségi értékek semmibevétele, az egyház, a vallás meggyalázása, a történelem szemétdombra történő kidobása.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. január 25. 18:48
Ez legalább bigott kommonista. Nem úgy mint a többi szélkakas.
Armageddon
2021. január 25. 18:48
Az ellenzék a tükör. A hibák tükre. Szervilis felszopókból van elég a Parlamentben. Ami tény, hogy ő nem haknizta végig a politikai paletta minden szegletét, mint mások. Maradt bigott kommer.
dzsud
2021. január 13. 15:31
Az azért nem akármi, hogy Thürmer bástyám kategóriákkal szalonképesebb, mint például a komplett DK.
T a h ó t l a n í t o k
2021. január 13. 15:30
x
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik