Veszélyben a Dacia lételeme

2020. július 27. 14:50

Olcsó villanyost csinálni nem egyszerű ügy.

2020. július 27. 14:50
Várkonyi Gábor

„Az eddig kifejezetten sikeres, »olcsó autó« koncepcióval hódító Dacia lételeme kerül veszélybe azzal, hogy csak nagyon drága technológiákkal valósítható meg az EU-ban a jövőben a környezetvédelmi és egyéb szabályozásoknak való megfelelés. Ha közel annyiért lehet csak kihozni egy Daciát, mint egy közepesen erős márkájú autót, akkor azért a többség a »márkásább« irányba fog tendálni, ez értelemszerű. Olcsó villanyost csinálni meg nem egyszerű ügy.

Ettől függetlenül a Renault-nál meg fogják oldani a diszkont márkájuk villanyosítását: a Kínában árult K-ZE technikáján alapuló, állítólag jövőre már Európában kapható egyelőre »Spring« fantázianévvel futó Daciával. 45 kilowattos teljesítményű villanymotor van a kínai verzióban, szigetelésekkel és kényelmi funkciókkal spórolva alacsony súlyt tartva, 27 kWh-s akksival állítólag 200 kilométert fog bírni, ami rendkívül alacsony villanyfogyasztást jelentene.

A gyártás is Kínában, Wuhanban zajlana, és bruttó 18-19 000 euró körüli kiskereskedelmi árral számolnak, ami azt jelenti, hogy különböző országok állami szubvencióit figyelembe véve 10-12 000 euró körüli összegekért elérhető lehet majd a Spring.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemaztmondták Feri!
2020. december 24. 20:24
Magyar ember sosem venne dácsiját. Átkosban sem, ma sem. A szomszédék, akik elsőnek rohantak szavazni a külhoni magyarok ellen, most dászterben pöffeszkednek és azt képzelik igazi terepjáróban ülnek. Szegény hazám...
Dzsekvols
2020. december 24. 20:23
A zöldautó és társai ugyanazok, mint az összes imperialista trükk. A városban jó azt érezni, de inkább elhinni, hogy ez frankó. Tehát "én, aki itt lakom a nagyvárosban, itt kevésbé szennyezem a környezetet vele. Ja, hogy ezt az akksit olyan helyen gyártják és semmisítik meg, ahol én mem lakom, sőt a büdös életben a környékére sem megyek? Ja, hát ők így jártak." Kimondva, nem kimondva ez a gondolkodás. És még Norvégiát nem is említettem az ő kiváló olajexportjával...!
Jason Bourne
2020. december 24. 20:23
Hát ezaz. A ződek szerint a villanyutó nem szennyezi a környezetet... Max. esetlen nem ott, ahol furikáznak vele. Ha egymás mellé raknák, hogy mennyi károsanyagba kerül (előállítás, használat, hajtóanyag előállítás) egy benzines meg egy e-Golf, kiváncsi vagyok melyik lenne több.
qwrtzq
2020. december 24. 20:22
lignittel hajtott villanyautó...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik