A GDP ötödét fordítja a cseh kormány a járvány gazdasági hatásainak enyhítésére

2020. május 13. 09:40

Mintegy 1130 milliárd korona (15 255 milliárd forint) értékű intézkedéseket hozott eddig a cseh kormány a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére, ami a cseh bruttó hazai termék (GDP) 20,4 százalékának felel meg, közölte a cseh pénzügyminisztérium, amely kedden összefoglaló adatokat hozott nyilvánosságra honlapján. Néhány cseh gazdasági szakértő bírálta, illetve kétségbe vonta a minisztériumi statisztika hitelességét.

2020. május 13. 09:40
null

A pénzügyminisztérium szerint a közvetlen pénzügyi támogatások összege 255,2 milliárd korona (3445,2 milliárd forint), az adóbefizetések elhalasztásának értéke 22,2 milliárd korona (299,7 milliárd forint), míg a bankok által nyújtandó kölcsönökre vállalt állami garancia értéke 851,5 milliárd korona (11495, 25 milliárd forint).

„Az összesítés nem tartalmazza azokat az intézkedéseket, amelyek értékét nehéz pontosan meghatározni, mint például a kamatfizetések moratóriuma vagy a szociális támogatások emelése” – jegyezte meg a tárca.

Alena Schillerová pénzügyminiszter a Twitteren azt állította, hogy más európai országokkal összehasonlítva Csehország nem áll rosszul a támogatás volumenének terén. „A közvetlen támogatás értéke Németország után az egyik legnagyobb és hasonló a helyzet az állami garanciavállalás terén is” – jegyezte meg Schillerová a Twitteren.

„Csehország az ígéretek terén nagyon jól áll, a valóság azonban ennél jóval rosszabb” – kommentálta a pénzügyminisztérium kimutatását Helena Horská, a Raiffeisen Bank legfőbb gazdasági szakértője.

Helena Horská a Makronómnak korábban exkluzív interjút is adott. Elmondta, az olcsó munkaerőre építő termelés idővel leépül és elhagyja régiónk gazdaságait. Az elemző szerint külföldi befektetésekben és bérnövekedésben Magyarország a régiós éllovas, amire szükség is van, mert innovációs szempontból és gazdasági fejlettségben bőven van mit behoznia. Ha minden jól megy, a bérnövekedés folytatódik, a belső kereslet és a költségvetési költekezés pedig valószínűleg uniós szinten is elegendő lesz egy gazdasági lassulás átvészelésére nyilatkozta 2019 őszén.

2019 őszén.

Jakub Seidler, az ING Bank fő gazdasági szakértője szerint a táblázatból hiányzik, hogy a kormány mikor fizeti ki a támogatásokat, illetve mikortól vehetőek igénybe a banki garanciák. „Az időtényező rendkívül fontos” – szögezte le Seidler.

A cseh kormány javaslatára a parlament jóváhagyta, hogy az állami költségvetés idei hiánya a tervezett 40 milliárd koronáról 300 milliárd koronára emelkedik. A hiányt a kormány állampapírok kiadásából kívánja fedezni. Andrej Babis miniszterelnök szerint a cseh állam eladósodása nagyon alacsony, ezért az állampapírok eladása nem okoz semmiféle problémát.  

(MTI)  

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik