Veres Attila: Odakint sötétebb

2017. július 10. 10:55

Lehet-e Veres Attila debütáló regénye, az Odakint Sötétebb a kapocs a hazai underground weird irodalom és a mainstream fantasztikum világa között?

2017. július 10. 10:55
Dajka Gábor
The Black Aether

Mindezek mellett különösen szeretném azt kiemelni, hogy nem pusztán sztori szempontjából, de stilisztikailag is végig élvezetes, jól megírt történettel állunk szemben. Veres Attila elképesztően megfontoltan és következetesen pakolgatja egymás után a mondatokat, aminek következtében a szövegnek van egyfajta sodró ritmusa, bárhonnan kiemelhető belőle egy érdekes idézet, és szinte képtelenség csak úgy egyik pillanatról a másikra befejezni az olvasást és letenni a könyvet. Összességében tehát egy következetesen megírt, jól átgondolt sztoriról beszélhetünk, amiben végig ott bujkál az az igazi gerincet bizsergető, hátat libabőröztető nyugtalanság és feszültség, amitől a műértő rémtörténet-fanatikus elégedetten dőlhet hátra és csettinthet a karosszékében.

Az Odakint Sötétebb tehát egyértelműen egy olyan kaliberű regény, amely végre képes áttörni a hazai weird irodalom és a mainstream könyvpiac közt eddig ugyan csak láthatatlanul, azonban annál masszívabban és ledönthetetlenebbnek tűnően magasodott válaszfalat. Ez nem pusztán lebilincselő történetének és csontig hatoló atmoszférájának köszönhető, hanem annak is, hogy a zsáner sajátosságai mellett képes mélyenszántóbb, filozofikusabb kérdéseket is feszegetni, ráadásul mindezt rendkívül igényesen, mondhatni prémium kivitelben megírva. A könyv lapjain végig érezhető, hogy a szerző rendkívüli odaadással és tisztelettel viseltetett mind saját története, mind az olvasók igényei és intellektusa iránt. Ebből fakadóan pedig egyszerre élvezetes, kellőképp hátborzongató, és elgondolkodtató végeredményt tarthatunk a kezünkben, ami nem pusztán egyetlen szűk, adott irodalmi zsáner iránt érdeklődő réteg igényeit képes kielégíteni, hanem (mint ahogyan azt az elmúlt hetekben megjelent kritikák is bizonyítják) képes egy szélesebb, újdonságokra fogékony réteggel is megtalálni a közös nevezőt. Veres Attilának tehát nem pusztán egy bitang erős debütáló regényt sikerült leraknia az asztalra, de ahogy jelenleg látom, sikerült elindítania is valamit, melynek köszönhetően a jövőben remélhetőleg nem ez lesz az egyetlen hazai weird kiadvány, amely a fantasztikus irodalom iránt érdeklődő olvasók polcán díszeleghet.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik