Peter F. Hamilton: Eltékozolt ifjúság

2017. július 4. 13:34

Takács Gábor
ekultura.hu
Hardcore fanoknak mindenképpen kötelező regényről van szó, csak fel kell készülni, hogy bizonyos dolgok, amik nem voltak valami szimpatikusak a korábbi duológiában, azok itt sokkal hangsúlyosabban kerülnek elő.

Mert vannak itt még remek ötletek. Akadnak mellékszálak, amelyek kisebb-nagyobb mértékben reagálnak Jeff megfiatalodására (például az idős barátok vagy a feleség Alzheimeres édesanyjának esete), mégis, Hamilton ezekkel nem foglalkozik annyit. Amikor ezek felbukkannak, akkor működik igazán a regény, akkor látszik, hogy a szerző fejében átgondoltan van jelen, amit a megfiatalodásról tudni lehet. (Ha pedig olvastunk más Nemzetközösség-regényt, akkor van is okunk ezt elhinni.)Arról az időszakról is izgalmas olvasni, amikor az emberiség még nem lépett egy új fejlődési korszakba, de már nagyon a küszöbén van. Űrutazás, virtuális realitás, génmódosítás és a megfiatalítási eljárás maga, ezekről mind látszik, hogy egy napon globális és végleges változásokat fognak elhozni az emberiség számára.

Hardcore fanoknak mindenképpen kötelező regényről van szó, csak fel kell készülni, hogy bizonyos dolgok, amik nem voltak valami szimpatikusak a korábbi duológiában, azok itt sokkal hangsúlyosabban kerülnek elő. Akit viszont mindezek annyira nem zavarnak, azok élvezettel merülhetnek el a Hamilton által megálmodott közeljövőben, ami rengeteg apróságot rejt magában, ami felfedezésre vár. De az azért látszik, hogy az írónak sokkal jobban áll, amikor csillagközi mértékben gondolkodik – szerencsére erről hamarosan újra meggyőződhetünk, mert a kiadó nem áll le az életmű gondozásával. Addig pedig itt van az Eltékozolt ifjúság, ami egy sokkal személyesebb, sokkal kisebb sztori, de nem kevésbé komoly lehetőségekkel.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában