Greg Egan: Dichronauts

2017. június 23. 10:28

Kleinheincz Csilla
SFmag
Új regénye, a Dichronauts arra az alaptételre épül, hogyan működne egy olyan világ, ahol két térbeli dimenzió van csupán, amelyek mellé két időbeli dimenzió párosul.

Nekem nehezemre esett elvonatkoztatni attól, hogy egy matematikai szemléltető példát olvasok éppen több száz oldalon – kétségtelenül mesterien bemutatta azt, amit laikusként magamtól elképzelni sem tudtam volna, de nem is volt képes bevonni. A cselekmény célja az volt, hogy minél több oldaláról ábrázolja egy ilyen világ lehetséges működését és a felmerülő problémákat, amelyekkel az ott lakók találkozhatnak, emiatt viszont a karakterek maguk is sokszor leestek a vászonról és demonstrációs eszközzé laposodtak. A történet végül ott ér véget, ahol más még tovább görgette volna az eseményeket, de Egan számára már nem tartogatott meglepetést: megtudtuk, mi van a szakadék mélyén, és hogy valószínűleg hogyan lehet átjutni rajta, de sem Seth és Theo személyes történetének végét, sem a városuk sorsát nem ismerjük meg.

Ennek ellenére csak ajánlani tudom a könyvet mindazoknak, akik képesek meglátni a matematika szépségét: ugyan nem a legtökéletesebb regény, de a világa kétségtelenül ott van a legyedibb és legfurcsább világok között.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés