Richard Kadrey: A végítélet kis doboza

2017. június 15. 10:22

FilmBaráth
Smoking Barrels
Lövésem nem volt, ki az Richard Kadrey, igazából a könyv címe tetszett meg, és amikor kézbe vettem, kíváncsiságból belelapoztam, aztán azon vettem észre magam, hogy elment a nap, annyira belevesztem ebbe a rendkívül szórakoztató történetbe.

A főszereplő nem semmi figura, egy életunt tolvaj, aki kiválóan végzi a szakmáját, köszönhetően annak a rendkívüli képességének, hogy nem hat rá semmilyen bűbáj. Azonban igazi lúzernek érzi magát, nincs túl sok pénze, a nő, akit szeretett, elhagyta, a saját tolvaj társa jutatta börtönbe, elege van mindenből és mindenkiből, és akkor jön ez a rumli a dobozzal, amely miatt egyre nagyobb slamasztikába kerül. Aztán persze a végletes helyzet a legjobbat hozza ki belőle, a szerelmi élete is rendbe jön, igazi jellemfejlődést láthatunk, már amikor éppen ráérünk ilyesmivel foglalkozni, mert az idő nagy részében azzal vagyunk elfoglalva, hogy teljes gőzzel kövessük az izgalmas történéseket. Igencsak sokféle népség gyűlt össze Coop körül, az én kedvencem az eléggé lehangolt angyal volt, aki már évezredek óta szenved mennyei nyomorban itt a Földön, csak azért, mert egykor elhagyott egy dobozt. A pusztítás jár a nyomában, egy egyre jobban fakuló térkép segítségével keresi a saját megváltását (ami a mi pusztulásunkat jelenti), és ő lepődik meg a legjobban, amikor rájön, hogy igazából szereti ezt a helyet, és nagyon hiányozna neki, ha megsemmisítené.

Felhőtlen kikapcsolódást tud nyújtani ez a remek iromány, ideális strandkönyv, a minőségibb, bulvármentes fajtából. Elvisz egy olyan világba, amely csak az író igencsak élénk fantáziájában létezik, de olyan filmszerű élményt nyújt az olvasónak, hogy teljesen bele tudjuk élni magunkat Coop nem mindig evilági kalandjaiba. Kellemes meglepetés ez a dögös kis regény, nemcsak a belbecs tetszetős, a könyv külseje is tökéletesen visszaadja a történet hangulatát, jól eltalálta a borítót a kiadó. Szerethető és nagyon vicces alkotás, mindenkinek csak ajánlani tudom.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés