George Mann: Mechanikus London

2017. június 13. 11:00

Uzseka Norbert
ekultura.hu
A Mechanikus London a jobbak közé tartozik, amennyiben nem vész el a steampunk részletekben, de nem is merő divatlovaglásból használja.

George Mann regénye divatosnak mondott irányzathoz sorolható, a steampunkhoz, amely a viktoriánus kor, avagy a gőzgépek (vagy ha így tetszik, Jules Verne és H. G. Wells) világához kever jó sok akciót, illetve azt próbálja megfejteni, mi lett volna, ha a villamos energiát nem fedezik fel, vagy nem aknázzák ki, helyette a gőzmeghajtás marad a technika csúcsa és alapja, s mint fejlődhetett volna mindez tovább. Bár ez távolról sem általános – mára a steampunk egyszerűen csak egy világ, egy háttér lett, amelynek megvan a maga hangulata. A lényeg itt sem más, mint a fikciós irodalom más szegleteiben: a történet. Ha az jó, a külsőségek szinte mellékesek.
 
A Mechanikus London a jobbak közé tartozik, amennyiben nem vész el a steampunk részletekben, de nem is merő divatlovaglásból használja. A történetben fontos szerep jut mechanikus embereknek és léghajóknak, de nem több, mint amennyi mondjuk a viktoriánus kor hangulatának (főbb szereplőink jobbára a korszakra jellemző, egyszerre szép és élhetetlen udvariassági szokásoknak megfelelően cselekszenek és beszélnek), vagy épp a zombiknak. Mert igen, itt még azok is vannak, meg más horrorisztikus részek, ahogy Jane Austen tollára való, igen lassan bimbózó szerelmi kapcsolat is.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában