Nyári könyvjánló: az elárasztott New Yorktól az elbukó Shannaráig

2017. június 12. 13:54

Írta: Pintér Bence
Új Philip K. Dick regény, valamint vadiúj Kim Stanley Robinson érkezik a nyáron a magyar polcokra az Agave Könyvektől; külföldön pedig többek között Hannu Rajaniemi, Neal Stephenson, Theodora Goss, Daryl Gregory, Greg Egan Terry Brooks, N. K. Jemisin és Catherynne M. Valente is friss címekkel jelentkezik. Mágia, alternatív történelem és klímaváltozás; feminista képregénykritika, na és egy új Tolkien is a terítéken.

Ha valakinek esetleg nem lenne elég az a könyvmennyiség a nyárra, amit a Könyvfesztiválon és a Könyvhéten összeszedett, mi még ajánlunk párat, ahogy tavaly tettük. Avagy: többek között ezek a fantasztikus könyvek jelennek meg a következő három hónapban itthon és Amerikában. A magyar megjelenések közül csak azokat jegyeztük le, amelyeket biztosan tudunk, de a hónapok óta késő Galaktika-kötetek is bizonyára megérkeznek majd valamikor; illetve nyilván a Delta Vision oldalát is érdemes figyelni a hektikusan érkező újdonságok miatt.

*

Philip K. Dick: A végső igazság (július 4.)

Négy éve, Az utolsó szimulákrum óta nem jelent meg olyan Philip K. Dick regény, amelyet még nem olvashattunk magyarul. A klasszikus sci-fi szerzőt gondozó Agave Könyvek azóta a korábban már megjelent A halál útvesztője, illetve egy új novelláskötet mellett újrakiadásokkal dolgozott. Ennek most vége: július 4-én érkezik az eredetileg 1964-ben megjelent regény, amelyben dúl a nukleáris harmadik világháború – amennyire a Föld alá szorult emberek tudják, legalábbis. De mi az igazság?

Kim Stanley Robinson: New York 2140

Az óceán szintje megemelkedett, és New York városa elsüllyedt – ez a felütése Kim Stanley Robinson idei új regényének. New York lakói azonban nem adták fel, és alkalmazkodtak a helyzethez: az utcák csatornák, a felhőkarcolók szigetek. A szerző az egyik épület különböző lakóinak szemén át mutatja be ezt az új világot. A kötet az Agave Könyvek gondozásában érkezik augusztus elsején.

Catherynne M. Valente: The Refrigerator Monologues

A szuperhős barátnőjét elrabolja a főellensége; vagy ne adj’ Isten még brutálisan meg is gyilkolja – és utána mondjuk begyömöszöli a hűtőbe. A szuperhős-műfaj, illetve általában a képregények feminista kritikájának sarokköve lett a Women in Refrigerator weblap, ahol olyan női karaktereket gyűjtenek, akiket csupán azért kezel brutálisan a sztori, hogy a férfi főhősnek legyen oka csinálni valamit. A hazánkban is ismert Catherynne M. Valente most A Vagina Monológok mintájára hat ilyen tipikusan kezelt szuperhős-barátnő és női szuperhős történetét tárja elénk, Anna Wu illusztrációival. (06. 06.)

Neal Stephenson - Nicole Galland: The Rise and Fall of D.O.D.O

Neal Stephenson és Nicole Galland közös regényének fülszövege azt ígéri, hogy lesz minden ebben a közeljövőben játszódó thrillerben: történelem, tudomány, varázslat, rejtély, intrika és kaland. És hogy mivégre? A nyelvész Melisandre Stokes-t egy homályos hátterű állami ügynökség képviselője, Tristan keresi meg, hogy segítsen lefordítani pár dokumentumot, amely bizonyíthatja, hogy a mágia mindig is létezett, amíg aztán a Felvilágosodás során nem gyengült meg az ereje, hogy aztán 1851-ben el is tűnjön. Valami zavarja azokat a frekvenciákat a modern világban, ahol a mágia működik. De mi? Melisandre és Tristan elhatározza, hogy kideríti. (06. 13.)

N. K. Jemisin: The Stone Sky

Végéhez érkezik a Hugo-díjas N. K. Jemisin fantasy-trilógiája augusztusban: egy olyan bolygón járunk, amit időről időre elpusztít az „ötödik évszak”, avagy a teljes apokalipszis. Az erre berendezkedett társadalom most minden idők eddigi legdurvább katasztrófájával néz szembe. Essun orogén, aki a geológiai folyamatokat tudja befolyásolni, és többek között a lányát próbálja megtalálni a zűrzavarban. A sci-fi és fantasy elemeket remekül vegyítő trilógia első, díjnyertes kötetét, Az ötödik évszakot az Agave Könyvek adta ki tavaly, a folytatás pedig idén év végén érkezik. (08. 15.)

Yoon Ha Lee: Raven Stratagem

Háború, eretnekség és őrület. Az összes fontosabb díjra jelölték Yoon Ha Lee tavaly Ninefox Gambit című könyvét, amelyben, ahogy azt az SFmag könyvajánlója megfogalmazta (így nekem már nem kell), „a társadalmi és hitrendszer a felsőbb matematika útján egyúttal a fizikai törvényeket is meghatározza”. Az előző kötetben egy rég halott és őrült tábornokot élesztettek fel, hogy segítsen a bajban, ennek azonban bőven megvannak a hátulütői. (06. 13.)

Theodora Goss: The Strange Case of the Alchemist’s Daughter

A magyar származású Theodora Gosstól eddig főleg novelláskötetekkel hívta fel magára a figyelmet, és magyarul is olvashattuk pár novelláját a Galaktikában, illetve a Strahan-féle antológiákban. Első regényében egy csapat nő áll össze, hogy megoldjon egy szörnyű gyilkosságsorozatot, köztük Dr. Jekyll lányával, aki ráakad Mr. Hyde lányára, hogy aztán Sherlock Holmes és Dr. Watson segítségével felgöngyölítsék az ügyet. A fülszöveg alapján még pár klasszikus történet megelevenedik majd Frankensteintől Dr. Moreau-ig. (06. 20.)

Greg Egan: Dichronauts

A hard sci-fi mestere, Greg Egan ezúttal egy olyan furcsa világba kalauzol el minket, ahol fény nem tud minden irányba terjedni, csak nyugat és kelet felé. Seth, a főhős csak előre és hátra lát, szimbiótája, Theo az, aki meg tudja neki mondani, hogy mi van jobbra és balra. Ha Seth megpróbál elfordulni észak és dél felé, a teste kilapul a tájon, és teljesen észak felé fordulni lehetetlen. Ebben a világban mindenki a nap útját követve vándorol a szűk sávban, ahol lehetséges élni. Seth és Theo csatlakozik egy expedícióhoz, ami komoly fenyegetést fedez fel a lakható zóna határán: egy áthidalhatatlan rést. Nem vagyok benne biztos, hogy sikerült pontosan megértenem a világ lényegét a fülszöveg alapján. (07. 04.)

Jeff Noon: A Man of Shadows

A Vurt című kultregény szerzője, Jeff Noon új regényében egy olyan várost mutat be, melynek egyik fele örök nappalban, a másik fele örök éjjelben él. John Nyquist nyomozó egy szökött tinédzser után indul el a napfényből az éjszakába, amelyet egy sorozatgyilkos tart rettegésben. És persze, ahogy az lenni szokott, a szökevény tinilányról kiderül, hogy a város sorsát tarthatja a kezében. (08. 01.)

Daryl Gregory: Spoonbenders

Az Afterparty szerzőjének új könyvében egy természetfeletti képességekel rendelkező családnak minden ügyességét be kell vetnie, hogy megmeneküljenek a CIA, a helyi maffia és egy szkeptikus, őket leleplezni kívánó ember csapdájából. A Telemachus-család évekig az esti tévéműsorok főszereplője volt mágikus trükkjeikkel, amíg aztán egyszer csak becsődölt a varázslat. Az egyik unoka viszont most újrafelfedezi magában a Telemachus-mágia egy szikráját: rajta múlik, hogy meg tudja-e menteni a családot. (06. 27.)

Hannu Rajaniemi: Summerland

Hosszú idő telt el azóta, hogy Hannu Rajaniemi lezárta remek Jean le Flambeur-trilógiáját: az Angliában élő finn szerző most egy önálló kötettel jelentkezik, amelyben a második világháború sosem történt meg, mivel a túlvilág - Summerland, avagy Nyárvidék - seregei a harmincas években elfoglalták a világot. A Nyárurak és ektoplazmikus gépeik vasököllel uralják Britanniát, miközben egy tehetséges médium és Harry Houdini balkézről született lánya felfedezi a túloldal térképét, amivel megtörheti a hódítók erejét. De hogy kezdesz forradalomba egy olyan ellenség ellen, akiktől még a halálban sem szabadulhatsz? (08. 31.)

Peter S. Beagle és Jacob Weisman (szerk.): The New Voices of Fantasy

Több éves „best of” antológia is megjelenik nyáron így például Gardner Dozois sci-fi antológiája, vagy Ellen Datlow horror-antológiája, mi most mégis ezt a friss, fiatal fantasy-szerzőket összegyűjtő fantasy kötetet ajánlanánk. A válogatásban feltűnik az imént említett Hannu Rajaniemi, aztán Alyssa Wong, vagy épp Max Gladstone, E. Lily Yu, Sofia Samatar, Amal El-Mohtar, és még sokan mások a legendás Peter S. Beagle és a szakértő Jacob Weisman válogatásában. A kötetből több novella egyébként megjelent már magyarul is.

J.R.R. Tolkien: Beren and Lúthien

És a fantasy új hangjai után következzen az egyik ősforrás: új J R.R. Tolkien-kötet jelent meg Christopher Tolkien szerkesztésében, Allan Lee illusztrációival, amely a halandó Beren és tündér Lúthien szerelmének történetét dolgozza fel A Gyűrűk Ura szerzőjének jegyzetei alapján. A Tolkien által 1917-ben írt történet végül A szilmarilok része lett, az örökös pedig most megmutatja az eredeti verziót, majd azt, hogy a mítosz hogy alakult át az évek során Tolkien műveiben. (06. 01.)

Terry Brooks: The Black Elfstone

Terry Brooks negyven év után áll neki lezárni a Shannara-történeteket egy új könyvsorozattal, melynek ez az első darabja. Titokzatos hódító dúlja az évtizedek óta békében élő Négyföld egyik távoli határvidékét: senki sem tudja, hogy kik ők, honnan jöttek, vagy hogy mit akarnak. De úgy tűnik, hogy ez senkit sem érdekel. Csupán páran ismerik fel az igazi veszélyt: egy kitaszított druida, egy harcos, és egy tinilány, aki nem tud dűlőre jutni varázserejével. Na és egy fiatal árva, akit furcsa módon Shea Ohmsfordnak hívnak. (06. 13.)

*

Kövess minket Facebookon és Molyon, olvasd el e-könyvünket a hazai fantasztikum helyzetéről.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés