Soros-ügynökök voltak-e a Jedik?

2017. június 2. 15:08

Nuszbaum Tibor
Reflektor
A magam részéről először a Shop-Stop nevű Kevin Smith klasszikusban találkoztam a sci-fi társadalomtudományi értelmezésével.

Ha a politológusok esetén lehet morálról beszélni, akkor annak a határát súrolja, mikor tanácsadóként először felkészíti a rá bízott politikust egy adott témából, majd azután ugyanez a politológus dicséri halálra a politikus szövegét este a tévében. Témánkat tekintve ez mellékszál, most igazán ne beszéljünk Giró-Szász Andrásról, Lengyel Lászlóról, Török Gáborról vagy Mráz Ágoston Sámuelről.

Milyen lehet a science-fiction politológus szemmel? Pont olyan, mint amikor az Egyenes Beszédben elemzik a nap aktuális közéleti megszólalásokat. Csak éppen a sci-finek nincs tétje. Arról később sem derülhet ki, hogy egész másként alakult, mint ahogy azt vártuk. Marad a tiszta játék, az ideológiák műveken keresztüli monitorozása.

A sci-fik világaiban az egyik legizgalmasabb kérdés a demokrácia jövőbeni szerepe. A korunkban dicsőített demokrácia az ember társadalmi berendezkedésének optimális állapota, vagy egy álom csupán, mely a ciklikus folyamatok csúcsain bontakozhat ki, a krachok és válságok pedig elsöprik-e időről-időre. Esetleg kivételes szerencse az a kor, amikor a demokrácia mint olyan létezhet. Boldog-e az ember a demokráciában egyáltalán? Nem sokkal jobb-e, ha bizonyos szabadságjogainkról lemondunk a jólét kedvéért. A sci-fik utópisztikus világai ezen kérdések megvitatására is lehetőséget adnak.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában