Charlie Jane Anders nyerte a Nebula-díjat

2017. május 21. 7:10
Charlie Jane Anders All the Birds in the Sky című regénye lett a legjobb az amerikai sci-fi és fantasy-írók szövetségének (SFWA) díján, a Nebulán. A kispróza területén Seanan McGuire, William Ledbetter és Amal El-Mohtar nyert – utóbbi szerző novellája olvasható volt Jonathan Strahan antológiájában magyarul is.

Charlie Jane Anders All the Birds in the Sky című regénye nyerte el idén az SFWA díját, a Nebula-díjat. A díj győzteseit az amerikai SFF-írók szervezetének tagjai szavazzák meg minden évben. A tavaly év elején megjelent sci-fi/fantasy történetét a következőképpen foglaltuk össze kritikánkban:

A közeljövőben járunk: a klímaváltozás egyre erősebben érezteti hatását a világban, amely tulajdonképpen az összeomlás szélén egyensúlyoz. A kétperces időgépet, illetve szekrényében mesterséges intelligenciát építő Laurence Armstead és az állítólagos boszorkány Patricia Delfine még az iskolában találkozik, ahol mindketten számkivetettek. A két gyerek összebarátkozik, majd rövidesen szétválik a sorsuk: nem is sejtik, hogy hamarosan ezen a rövid kapcsolaton múlhat a világ sorsa.

Évekkel később Laurence egy milliárdos tudós projektjében dolgozik, amely azt célozza, hogy az emberiség tíz százalékát még az összeomlás előtt egy másik bolygóra juttassa; Patricia pedig egy prominens boszorkányképzőben végezve valóban boszorkány lett, és igyekszik segíteni az embereken. Éppen akkor találkoznak újra, mikor tényleg megkezdődik az apokalipszis, a természetvédő, állatbarát varázslók pedig összetűzésbe keverednek az elsősorban emberiséget megmenteni akaró tudósokkal.

A legjobb kisregény Seanan McGuire Every Heart is a Doorway című műve lett, a legjobb rövid regényt William Ledbetter, a legjobb novellát pedig Amal El-Mohtar írta – ez magyarul is olvasható egyébként Jonathan Strahan antológiájában, ami a Gabo SFF-nél jelent meg, és amiről itt írtunk. A YA-műveknek járó Andre Norton-díjat David D. Levine kapta az Arabella of Mars c. könyvéért. Az összes győztes listájáért ide kell kattintani. Ez pedig a regény kategóriában győztes kötet borítója:

*

Kövess minket Facebookon és Molyon, olvasd el e-könyvünket a hazai fantasztikum helyzetéről.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában