Sylvain Neuvel: Alvó óriások

2017. május 10. 12:16
Sajnálom azokat az olvasókat, és elnézést is kérek tőlük, akik ezzel a kötettel szerettek volna megismerkedni a zsánerrel.

A történet egysíkú és unalmas. Az ötlettelenségét állandó csavarokkal próbálja elrejteni, megjegyzem sikertelenül. Akárcsak az ókori görög mitológia belerángatása a történetbe, következetlenül. Ilyenkor gondolkodom el azon, hogy milyen mérőszámok alapján döntik el, hogy egyes kötetek az év legnépszerűbb debütálásai? Mert nem mindegy, hogy az akciós, 0.99$-os Amazon letöltéseket veszik alapul, vagy a normál áras eladásokat. Vagy esetleg van valami súlyozás?

Sajnálom azokat az olvasókat, és elnézést is kérek tőlük, akik ezzel a kötettel szerettek volna megismerkedni a zsánerrel. A sci-fi nem ilyen! Ez egy »zs« kategóriás hulladék, mit nem sorolnék a zsánerbe. De mint tudjuk, amiben már van egy robot, vagy esetleg felbukkan egy idegen faj, vagy arra utalás történik, akkor rögtön rányomják a sci-fi besorolást. Ami sajnálatos, mert nagyon sok olyan regény kerül így a zsánerbe, aminek semmi keresnivalója sem lenne ott.

Írnék még lehúzó dolgokat a regényről, de attól tartok, hogy a közösség tagjai esetleg személyes sértésnek vennék. Biztos vannak olyan olvasók, akik a zsáner elismert ismerői és nekik tetszett a könyv. A kérdést hozzájuk intézném: mi késztetett benneteket arra, hogy 4 vagy 5 csillagot adjatok a regényre? Annyira egyedi volt szerintetek a történet, hogy a tudományosnak nevezett hablatyon simán át lehet lépni?

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés