Fantasztikus filmek 1987-ből: Vérbeli hajsza

2017. május 2. 11:27

Kánai András
SFmag
Joe Dante filmje, a Vérbeli hajsza különleges darabnak számít, hiszen nincs folytatása, de a története is annyira egyedi, hogy csak egy hatvanas évekbeli film, A fantasztikus utazás juthat róla eszünkbe.

A kisember itt Jack Putter, a jelentéktelen Kasszás Jack, aki egy áruházban végzi egyhangú munkáját. Az ő tökéletes ellentéte a nőfaló, kalandvágyó Tuck Pendleton hadnagy, aki egy titkos miniatürizáló projectben vesz részt: a terv szerint az egyszemélyes, Tuck által vezetett tengeralattjáró-féleséget lekicsinyítik, felszívják egy fecskendőbe, majd egy nyúl véráramába injekciózzák. De a miniatürizálás vége előtt gonosz tudósok megbízásából banditák törnek be a laborba, ellopják a chipet, és üldözőbe veszik az injekcióval menekülő egyik tudóst. Az események szerencsétlen összjátékaként azután a zsugorított jármű Jack Putter testébe kerül.

A film egyik alapkonfliktusát és humorforrását az adja, ahogy Tuck megpróbál kapcsolatba lépni a kissé paranoiás Jackkel, aki azt hiszi, hogy megőrült, mert egy férfi hangját kezdi hallani. Amikor végre interakcióba kerülnek egymással, kibontakozik egy nagyon érdekes sztorivonal: Jack segít a testében lévő Tucknak, hogy a kis járművével még az oxigénellátásának közeli leállása előtt kikerüljön belőle, míg a hadnagy némi virtusra tanítja a hétköznapi nímandot, hogy az túlélje a nyomában loholó rosszfiúkat.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés