Orbán legfeljebb egy robotinváziótól tarthat

2017. április 22. 8:46

Filippov Gábor
168 Óra
A klasszikus sci-fik közül több is alapvetően befolyásolta a politikai nézeteimet. Kamaszkoromban olvastam Huxley Szép új világát, Orwellt. Interjú.

– De miért foglalkoztatja a messzi jövő világa a politológust?

– Például azért, mert steril környezetet szolgáltat ahhoz, hogy a jelenlegi tudásunk alapján megvizsgálhassuk az emberi társadalom alapértékeit, ugyanakkor túl is mutat az aktuális ismere­­tein­­ken, és modellként alkot meg olyan elképzelt világokat, amelyek ma még nem léteznek. A társadalomtudománynak régóta természetes területe a sci-fi és a fantasy világa: egyrészt elemzi, hogy milyen hatalmi struktúrák épülnek fel az elképzelt univerzumokban, másrészt vizsgálja, hogy a tudományos-fantasztikus populáris kultúra miként hat vissza korának társadalmára.

– Ezek szerint ha ön sci-fit fogyaszt, akkor nem csupán szórakozik, hanem egy modellkísérletet is tanulmányoz?

– Abszolút. A jó sci-fi egyrészt megvizsgálja azokat a tendenciákat, amelyek mentén leírhatók a társadalmi változások, másrészt reflektál saját korunk legfőbb kihívásaira is. Lukács György a hatvanas években írt egy esszét Szolzsenyicinről, ebben arról értekezett, hogy az extrém körülmények – például a halálközelség egy tüdőszanatóriumban vagy egy koncentrációs táborban – kimozdítják az embert a megszokott környezetéből, és arra kényszerítik, hogy új alapokra helyezve vizsgálja meg az alapvető értékeket. A különleges helyzetek próbára teszik a legszilárdabbnak tűnő normákat is. Ez az elmélet a sci-fire is igaz.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bizony, bizony.
Ha nem ballibsi megmondóember lenne, akkor nem készült volna 168óra interjú vele, a könyvről, scifiről.
Kitűnő modell a liberálbolsevik kultrúrmarxistákról.

A mandin többször, többen írtuk már, hogy a ballib média teljes pályás letámadást hajt végre, mert nem bízik a jövő évi győzelmében, ezért most akarja "elintézni" a kormányváltást.
Erre ezt a cikket találom:

blikk:

"Megdöbbentő hír érkezett:
Nógrádi szerint keresik Orbán utódját az amerikaiak
ma 12:38

Nógrádi György
Orbán
orbánviktor
amerikai

A biztonságpolitikai szakértő szerint kiszemelték Orbán utódját / Fotó: Fuszek Gábor
A biztonságpolitikai szakértő szerint kiszemelték Orbán utódját / Fotó: Fuszek Gábor
18
Blikk-információ

Meghökkentő nyilatkozatot tett Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő egy előadáson.

Nógrádi megálapításait tíz nappal dombóvári előadása után szúrta ki a 444. Eszerint a biztonságpolitikai szakértő nem kevesebbett állított, mint hogy az amerika nagykövetség keményen megpróbált beavatkozni a magyar politikába. Szó szerint ezt mondta:

„Az amerikai nagykövetség bekérette a Fidesz egyik legmagasabb vezetőjét, hogy vállalja el, hogy miniszterelnök lesz. Az illető azonnal elment a miniszterelnökhöz, és elmondta az egészet.”
Nógrádi György dombóvári előadásán fogalmazta meg állítását

A hírportál megkereste kérdéseivel Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, amint reagál, frissítjük a cikkünket."

Ez nem az első eset lenne, ugyanis a második Békemenet is egy ilyen tervet akadályozott meg, akkor ugyan állítólag Merkel ötlete volt.

Minden megtörténhet.
Egy nem történhet meg: Ha most nem jön létre egység ebben az országban, akkor a magyar átlagemberre beköszönt az ezredévekig tartó rabszolgaság.
Esélyek: Nulla körül.

Nemzeti egység nem jön létre, mert a kisebbség, az ellenzék nem fogja belátni, hogy mi Magyarország érdeke.
Remélem, nem történhet meg mégsem minden, habár sok a furcsa egybeesés.

A weimari Németországban a vesztett háború, a megalázások (területvesztés, jóvátétel), gazdasági nehézségek etc. miatt komoly "felhozatal" volt az elkeseredett emberekből, akik a radikálisokhoz (náci párt illetve a kommunisták) csatlakoztak, nem volt szükség "külföldi segítségre".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában