Íme, az ember: hat fantasztikus írás, ami Jézusról szól

2017. április 14. 6:33

Írta: Pintér Bence
A csokinyuszi-mámoron, a sonkakómán és a pirostojás-őrületen túllépve a húsvéti időszak a kereszténység legfontosabb ünnepe: Jézus Krisztus kereszthalálát és feltámadását ünneplik ilyenkor a hívek. A vallásos témák a sci-fi és fantasy-írokat sem hagyták hidegen, sőt: most hat olyan könyvet és novellát válogattunk össze, ami valahogy kötődik Jézushoz és a húsvéti ünnepkörhöz.

A vallás mindig is fontos témája volt a fantasztikus irodalomnak. Ugyanúgy foglalkozik vele a sci-fi-, mint a fantasy-irodalom; ezen belül feltűnhet pozitív vagy negatív színezetben, legyen szó akár egy-egy valódi vallásról, vagy egy szerző által kitaláltról. Húsvét alkalmából hat olyan spekulatív fikció tárgykörébe tartozó regényt és novellát válogattunk össze a rengetegből, amely valamilyen úton-módon Jézus Krisztus életével és/vagy halálával foglalkozik.

*

Garry Kilworth: Utazzon a Golgotára!

Ebben az 1975-ös novellába időutazó turisták érkeznek a Jézus-korabeli Jeruzsálaembe, hogy megnézzék Krisztus keresztre feszítését. A túravezető mindenkit figyelmeztet, hogy nem zavarhatják meg a történelem menetét. Amikor azonban az egyik turista elszakad a csoporttól, meglepő felfedezést tesz... A novella angolul itt olvasható, magyarul pedig a Galaktikában jelent meg, legutóbb 2006-ban.

C. S. Lewis: Narnia krónikái

Nem újdonság, hogy C. S. Lewis híres fantasy-könyvsorozatát erősen áthatja a keresztény szellemiség; a húsvét szempontjából viszont külön kiemelhető a történetben Aslan, Narnia oroszlán-alakban megjelenő teremtőjének alakja, aki a történet egy pontján Jézushoz hasonlóan, a passióhoz hasonló körülmények között áldozza fel magát. Aslan egyébként egyértelműen Jézus-allegória, az egyik könyvben még beszél is a főszereplő gyerekeknek arról, hogy a mi világunkban más néven ismerik.

Ray Bradbury: Az ember

Jézus bolygóról bolygóra jár és tanít - ez derül ki legalábbis Ray Bradbury ebben a novellában, amiben két földi űrhajós érkezik egy bolygóra, ahol egy térítő munkája nyomán boldog utópiában élnek az emberek. A kapitány nehezen fogadja ezt el, a társa azonban maradna a boldog emberek között. A novella magyarul a Galaktikában jelent meg 1986-ban, majd a Móra által kiadott A tetovált ember című kötetben 1992-ben.

Íme, az ember: a Moorcock-regénynek címet kölcsönző jelenet Antonio Ciseri​ festményén

Andreas Eschbach: A Jézus-videó

Egy fiatal amerikai egyetemista furcsa leletre bukkan egy izraeli ásatáson: egy olyan videókamera kezelési útmutatójára, ami még csak a tervasztalon létezik. Az elképesztő, de logikus következtetés az, hogy az időutazás hamarosan lehetővé válik, és valaki vissza fog utazni, hogy levideózza Jézust. De ha ez így van, akkor ez az egész már megtörtént, és a videókazetta a felbecsülhetetlen felvétellel meglehet valahol. De ki szerzi meg? A német szerző regénye 2007-ben jelent meg magyarul, 2002-ben pedig film is készült belőle Az elveszett Jézus-videó nyomában címmel.

Michael Moorcock: Íme, az ember

Az ismert brit sci-fi és fantasy-írónak egy sor könyve megjelent magyarul, de ez éppen nem (tévedtünk, lásd lejjebb): a klasszikusnak tartott 1969-es regényben egy férfi a már megszokott recept szerint egy időgéppel visszamegy Jézus korába, ahol felfedezi, hogy Mária és József gyermeke egy félkegyelmű, akiből nem lehet az a Jézus, akit tettei és a Biblia nyomán ismer a világ. De ki fog akkor a helyébe lépni? És ha már a heyébe lépett, hogy viszi véghez a csodákat? És a végső megpróbáltatást is vállalja? Frissítés: dehogynem jelent meg magyarul, Asgard47 Moly-kommentelőnk jelzése szerint a negyedik MetaGalaktikában, 1983-ban, F. Nagy Piroska fordításában..

John Boyd: The Last Starship from Earth

Vigyázat, spoileresek leszünk! A végére tartogattuk azt a darabot, amiben a megfeszítés és a kínhalál tulajdonképpen nem is történik meg: egy modern disztópiában járunk, egy kasztrendszeren alapuló teokráciában. Mint a regény folyamán kiderül, ebben a világban Jézus forradalmár lett, aki egy hadsereggel megdöntötte a Róma Birodalmat, és csak Róma elfoglalásakor halt meg egy nyílpuska lövésétől, így ez lett a modern korig megmaradó teokrácia jelképe.

*

A nyitókép a válogatásból végül kimaradó Philip José Farmer-regény, a Jesus on Mars borítójaának egy részlete. Kövess minket Facebookon és Molyon, olvasd el e-könyvünket a hazai fantasztikum helyzetéről, és gyere el a Könyvfesztiválra, ahol főszerkesztőnk moderálja majd a kortárs sci-firől és fantasyről szóló beszélgetést!

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Moorcock könyv zseniális.

Az utókornak fennmaradt Eli, eli... helyett a keresztrefeszített utolsó szavai: It's a lie, it's a lie...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában