Thrawn visszatér: áprilisi amerikai megjelenések

2017. április 6. 7:00

Írta: Pintér Bence
Timothy Zahn az új Star Wars-kánonba is behozza Thrawn admirálist; új kötettel jelentkezik Cory Doctorow, Mark Lawrence és Brian Staveley; jön az Alvó óriások folytatása; Allen Steele feléleszt egy hőst a ponyvakorszakból; John Joseph Adams pedig olyan alkotók akciódús űrkalandjait szerkesztette egy kötetbe, mint Dan Abnett, Jack Campbell, Kameron Hurley és Yoon Ha Lee. Áprilisra ajánlunk könyveket a külföldi megjelenések közül.

Nem csak itthon, de külföldön is erős hónapnak ígérkezik az április: tizenkét fantasztikus művet ajánlunk a Star Wars-kánon bővítésétől az űrbankrabláson át a Lovecraft-mítosz és a hidegháborús izgalmak házasításáig.

*

Timothy Zahn: Thrawn

Sok rajongó kiakadt, amikor az új Star Wars-filmek bejelentésével párhuzamosan tulajdonképpen eltörölték az első film óta eltelt évtizedekben a franchise köré épült kánont. Most az egyik legnagyobb közönségkedvenc, Thrawn admirális tér vissza a rajzfilmek után az SW-irodalom világába is eredeti megalkotója, Timothy Zahn új könyve által.

Allen Steele: Avengers of the Moon

Tavalyi, Arkwright című könyve után egészen különös vizekre evez Allen Steele: a negyvenes évek ponyváinak egyik hősét, az Edmond Hamilton által megalkotott Captain Future-t kelti életre egy eredettörténetben. Curt Newton tudós szüleit megölték, őt pedig egy titkos holdbázison nevelte fel egy robot, egy android és egy tudós test nélküli agya. A felnőtt Curt aztán bosszút esküszik, és belekeveredik egy, a Naprendszer elnöke ellen szőtt marsi összeesküvésbe.

Sylvain Neuvel: Waking Gods

A tavalyi zajos siker után foyltatódik Sylvain Neuvel interjúformában megírt regénye, amelynek világában egy ősi civilizáció által hátrahagyott óriási robotokat próbált összerakni egy csapat. A második kötetben új kihívás elé állnak hőseink: megérkeznek a hódítók, nekik pedig mindent meg kell tenniük, hogy megmentsék a Földet. A könyv itthon is sikeres volt, így várható a folytatás az Agave Könyveknél.

Cory Doctorow: Walkaway

Cory Doctorow a közeli jövőbe kalauzol minket, ahol az emberiség alapszükségleteinek kielégítése megoldott, de a klímaváltozás és egy sor dolog miatt a társadalom részben összeomlott. A gazdagok gazdagabbak lettek, viszont csomóan, például Hubert, Stb. (túl sok neve van) úgy dönt, hogy a vadonban, illetve lerombolt városokban próbálnak boldogulni. Az egésze helyzetet pedig az kavarja fel, hogy lehetővé válik az emberi elme feltöltése. Doctorow olyan problémákkal foglalkozik ebben a regényben, amelyek a közeli jövőben valóban érinthetnek minket.

John Joseph Adams (szerk.): Cosmic Powers

Ha a Sad Puppyk eddig hiányolták volna a klasszikus űrkalandokat, most megkapják azoktól, akiket általában kritizálni szoktak: John Joseph Adams szerkesztésében egy sor ismert szerző írt akciódús űrtörténeteket a Cosmic Powers című antológiába. Dan Abnett, Jack Campbell, Kameron Hurley, Yoon Ha Lee, Alliette de Bodard, Charlie Jane Anders is a szerzők között van - elég ütősnek tűnik a felhozatal.

Aliette de Bodard: The House of Binding Thorns

Folytatódik Aliette de Bodard bukott angyalos fantasyje, amelynek előző részében Párizst lerombolta a különböző frakciók háborúja. A törékeny békét most is sok minden fenyegeti.

Kieran Shea: Off Rock

Bankrablás az űrben! – az io9 szerint már ennyi elég ahhoz, hogy csábító legyen a könyv, de mi kicsit többet is mondunk. 2778-ban a rendszer kitol az aszterodiabányász Jimmy Vikkel, aki azonban felfedez egy csomó aranyat az egyik sziklán. És mi mást tenne a kisember, mint hogy neki áll szervezni egy óriási rablást, amelybe beleveszi az összes szövetségesét és ellenségét is?

Brian Staveley: Skullsworn

Brian Staveley tesz még egy kört a A Csiszolatlan Trón krónikája-unverzummal. Ezúttal egy önálló regényben Pyrre, a halál istennőjének egyik tanítványa feladatot kap: hogy feljebb jusson a ranglétrán, meg kell ölnie hét embert két hét alatt - köztük valaki olyat, aki szereti őt. Mivel ilyen személyekből hiány van, ezért hazatér szülőföldjére.

John Kessel: The Moon and the Other

A huszonkettedik században járunk, a városállamokkal borított Hold egyik kolóniáján, ahol szigorú nőuralom van; bár a férfiak is élhetik vígan életüket, csak nem szavazhatnak. A Hold-államok Szövetsége egy vizsgálóbizottságot küld a férfiak jogi helyzetének kivizsgálására, de háború törhet ki amiatt, amit találnak.

Mark Lawrence: Red Sister

Mark Lawrence új trilógiába kezd. A fantasy-szerző most egy olyan iskolába kalauzol minket, ahol a lányokat gyilkolásra képzik ki. Az új lány, Nona Grey azonban sötét múltjával együtt érkezik a helyre, ami még sok gondot okozhat.

Neil Clarke: The Best Science Fiction of the Year: Volume Two

Idén második alkalommal jelenik meg Neil Clarke antológiája, amelyben Jonathan Strahanhez hasonlóan a tavalyi év legjobb novelláit igyekszik összegyűjteni. Ebebn az évben többek között Aliette de Bodard, Lavie Tidhar, Ken Liu, Sam J. Miller és Alastair Reynolds került a válogatásba.

Ruthanna Emrys: Winter Tide

Végül tartogattunk valamit a Lovecraft-rajongótábornak is. Ruthanna Emrys könyvében az amerikai kormány bizonyos furcsa események után lerohanta Innsmoutht, és akit nem öltek meg, azt táborba zárták. Most viszont, a hidegháború csúcspontján a két túlélő, Aphra and Caleb Marsh segítségére van szükségük, mivel a szovjetek elloptak valamit a Miskatonic Egyetemről, amivel be tudnak férkőzni amerikai politikusok elméjébe.

*

Kövess minket Facebookon és Molyon, olvasd el e-könyvünket a hazai fantasztikum helyzetéről, és gyere el a Könyvfesztiválra, ahol főszerkesztőnk moderálja majd a kortárs sci-firől és fantasyről szóló beszélgetést!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában