Csak találjunk egy jó nevet: harminc éves a steampunk

2017. április 3. 11:46
Harminc éve az áprilisi Locus magazinba írt olvasói levelet K. W. Jeter író. A levélben arról írt, hogy szerinte a viktoriánus fantasy, amilyet ő is írt pályatársaival, nagy durranás lesz, csak kéne a műfajnak egy jól hangzó név.

Harminc éve, 1987 áprilisában levelet írt a sci-fi és horroríró K. W. Jeter, Philip K. Dick jó barátja a Locus magazinba. Ebben egy márciusi cikkhez kapcsolódva jelezte, hogy a levélhez mellékelte 1979-es kötetét, a Morlock Night címűt, ami H. G. Wells Időgép című művének tematikus folytatása, amelyben Wells regényének gonoszai, a morlockok utaznak vissza a viktoriánus időkbe. Jeter ennek nyomán a következőt írja:  „Személy szerint azt gondolom, hogy a viktoriánus fantasy lesz a következő nagy durranás, legalábbis akkor, ha kitalálunk egy közös jelzőt [Tim] Powersre, [James P.] Blaylockra és rám. Valamit, ami a korszak technológiáján alapul; például az, hogy gőzpunkok (steampunks), esetleg...”

Jeter persze az éppen akkor menővé váló „cyberpunk” szóval viccelt. F. C. Miller válaszában azt írta, hogy köszöni a könyvet, a végére pedig hozzácsapta, hogy „Gőzpunkok? Ez tetszik.” A többi gyakorlatilag már történelem: a steampunk mára saját széles szubkultúrával rendelkező alzsáner nem csak a fantasztikus irodalomban, de a filmművészetben, a költészetben, a videójátékokban; hogy a cosplayről ne is beszéljünk. Na meg az éttermekről, ugye

A levél eredetije itt olvasható.

*

Nyitóképünket a Krak'n Town étterem Facebook-oldaláról vettük kölcsön.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában