Könnyed összeomlás – John Scalzi: Az összeomló birodalom

2017. március 25. 6:00

Írta: Pintér Bence
Az emberiség egy számukra is érthetetlen jelenség segítségével szétrajzott a galaxisban, de az érthetetlen jelenség közben úgy tűnik, hogy elkezdett változni, és veszélyben a faj sorsa. Udvari intrikák, űrnemesek, űrzendülések, forradalmak, csúnya beszéd és némi szex: nem akárhogy izzítota be új univerzumát a Vének háborúja sikerszerzője.

Még az angolszász könykiadásban sem mindennapos, hogy egy sci-fi szerzővel olyan szerződést kössön egy kiadó, mint amit John Scalzi kötött pár éve a Tor Books-szal: az itthon is rendkívül népszerű Vének háborúja-sorozat szerzőjének, mint azt írtuk, tíz évre és tizenhárom könyvre szavazott bizalmat a kiadója, ami, hát lássuk be, tényleg nem kis dolog. Pénzben sem, 3,4 millió dollár a szerződés összértéke. Szóval az biztos, hogy kiadója szerint Scalzi nagyon tud valamit.

A szerző épp a linkelt interjúban azt is elárulta, hogy mit: remek belépőszintű sci-fiket ír. Olyan műveket, amelyek lehet, hogy nem a zsáner legújítóbb, legegetrengetőbb, legfelforgatóbb írásai, viszont nem is kell hozzájuk nagy előképzettség a sci-fiben ahhoz, hogy élvezni tudja az olvasó. Rengeteg könyv működhet ilyen kapudrogként, és az biztos, hogy Scalzi Vének háborúja-unverzumában olyan laza, szórakoztató könnyedséggel tárta elénk az űrbéli háborús helyzetet, hogy csak na. Mindemellett persze a tapasztalt olvasóknak sem kellett csalódniuk.

Hasonló a helyzet Az összeomló birodalommal, ami a fenti szerződés keretein belül született első kötet, egy teljesen új sorozat kezdete, és ami világpremierrel jelent meg itthon az Agave Könyvek gondozásában. A lényeg: nincs fénysebességnél gyorsabb utazás, ami szívás, mert a világűrben minden nagyon messze van minden mástól. Az emberiség azonban felfedezte az Árt, amivel lehetővé vált a (továbbra sem túl gyors) utazás bizonyos naprendszerek között. Az emberek ki is építették a kolóniáikat, a Földet közben elvesztették (ez előrevetíthetné a gondokat), és egyfajta nemesi kereskedőbirodalmat építettek ki az egymástól függő rendszerek között, amelyben az emperátor az Egyesülés nevű állam és az ehhez kapcsolódó egyház feje.

Az Árral azonban valami baj, mondhatni gebasz van. A trónt frissen megöröklő új emperátornak, a nem uralkodónak nevelt Cardeniának szembesülnie kell vele, hogy rövid időn belül össze fog omlani az Ár általuk megismert és évezredeken át használt rendszere, tehát lépni kell valamit, ha meg akarja menteni az emberi civilizációt. A képlet azonban sosem ilyen egyszerű: az igazságot nem mindenki hiszi el, vagy nem mindenki pontosan úgy értelmezi, ahogy kéne. Az uralkodói udvarokban pedig ennek nyomán az van, ami mindig: helyezkedés, árulás és intrika.

Scalzi három karakteren keresztül mutatja be nekünk új világát: a központi világon élő fiatal, az udvari világhoz kissé kritikusan álló emperátor mellett a határvidék Mezsgye nevű, éppen forrongó rendszerén az egyik kereskedőcsalád szókimondó tagja, Kiva, illetve az Ár változását kutató tudós fia, Marce keveredik kalandokba, miközben igyekeznek felgöngyölíteni az összeesküvést, ami az ő életük mellett az uralkodó életét is veszélybe sodorhatja.

Nem kell nagyon túlgondolni a dolgot: új sorozatában John Scalzi egy profin kitalált, és szokás szerint remekül megírt, szuper párbeszédekkel operáló űroperát tett le az asztalra. Külön öröm számomra, hogy Scalzi sikeresen hagyta most a szekrényben kedvenc karakterét, a mindig frappáns dolgokat mondó szarkasztikus férfit, ami miatt a Vének háborúja összes főhőse nagyjából ugyanolyannak tűnt nekem. A kötet remekül adagolja a fordulatokat, és vegyíti a humort a drámával, miközben azért tisztességesen bemutatja ezt a katasztrófa szélén álló világot, ami sok szempontból markánsan, de kellemesen elüt a Scalzitól eddig megszokottaktól.

Minimum egy folytatása biztos lesz a könyvnek, ennek megfelelő a lezárás is, tehát semmiképpen se számítsunk arra, hogy minden dolog megoldódik. Scalzi az elől sem zárkózott el, hogy egy harmadik könyv is legyen, de én személy szerint nem bánom, ha nem nyújtja el ezt a történetet, mint a rétestésztát. Bár annak mindig örülök egy-egy ilyen szettingnél, ha kiderül, hogy mi a helyzet a Földdel, szóval azt nem bánom, ha erre áldoz egy kis időt a szerző. Szóval Scalzi-rajongók, itt az új hús! Mindenki másnak pedig csak ajánlani tudom a szerző munkásságát, ha szeretnének jól szórakozni.

*

Kövess minket Facebookon és Molyon, olvasd el e-könyvünket a hazai fantasztikum helyzetéről, és gyere el a Könyvfesztiválra, ahol főszerkesztőnk moderálja majd a kortárs sci-firől és fantasyről szóló beszélgetést!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában