Twin Peaks titkos története – Fenyvesek, baglyok, fánkok

2017. március 17. 11:02

Borbíró Andris
Geekz
A fentiek után talán nem túl meglepő, de a Twin Peaks titkos története távolról sem egy könnyen olvasható, cimborákkal átlapozható, nosztalgiázásra való mű.

A fentiek után talán nem túl meglepő, de a Twin Peaks titkos története távolról sem egy könnyen olvasható, cimborákkal átlapozható, nosztalgiázásra való mű, hiába kevéssé titkolt cél az első kettő évadban történtek visszaidézése a régi motorosoknak és összefoglalása az újaknak (akik ma már nem ülnének le egy 90-es évekbeli sorozat elé). Mark Frost ugyanis - vélhetően az ihlet, a játékos fantázia, vagy tán az akkori felhasználatlan ötletek (kreatívokat kíméletlenül terhelő) súlyától továbbhajtva - nem pusztán bepillantást enged a Twin Peaks egyik írójának fiókjába, de egyenesen az olvasóra zúdítja annak tartalmát. Annyi ötletcsírát, parlagon heverő mellékszálat, archív kordokumentumot és különféle szereplők szájába adott elmélkedést kapunk, ami majdhogynem agyonnyomja a városka és szereplőinek hétköznapi-varázslatos világát, miközben mintha valami sokkal nagyobbat - az USA egyfajta alternatív, illetve inkább rejtett, a maival párhuzamosan lezajlott történelmét - próbálna teremteni. Eme teljességet viszont sem a töredékes jelleg, sem a feladat teljesíthetetlen monumentalitása miatt nem érheti el.

Így hát, minden lelkesedése és kreatív teljesítménye dacára, ez a sűrű, olvasójától kifejezetten erős figyelmet és szellemi erőfeszítést kívánó kötet - melynek magyar kiadása dicséretesen minőségi kiadvány: az eredetinek méretben kevéssé, árban jócskán alalta marad, és igen ügyesen, kétségtelenül rengeteg munkával oldja meg a dokumentumok változatos kinézetét hűen megőrző fordítás hálátlan feladatát is - főként keményvonalas rajongóknak, konteósoknak, szerepjátékosoknak és kreatív íróknak tud majd sok örömet szerezni.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában