Darren Shan: Zom-B 1-3.

2017. február 10. 11:58

Galgóczi Tamás
ekultura.hu
Bár vannak felnőtteknek szóló regényei, véleményem szerint Darren Shan leginkább a fiatalokkal van egy hullámhosszon. Azt persze nem tudom, ez annak köszönhető, hogy lélekben még mindig tinédzser, vagy egyszerűen az olyan sztorikban érzi otthon magát.

A sztori eddig kiváló osztályzatot érdemelt ki nálam, és legalább ennyit, vagy még többet adok a háttér alapos kidolgozására. Persze jönnek a zombik, kötelességtudóan pusztítják az élőket, és a főszereplőnk révén mi csak korlátozott mértékben kapjuk az infókat, de az eddig megjelent három kötet alapján nyilvánvaló, itt bizony alaposan kigondolta valaki a világot. Milyen lesz London, ha a zombik veszik át az uralmat? Mit lép erre a kormány, a katonaság, a tudósok és nem utolsó sorban a zombik? Egyáltalán mik/kik azok a zombik? Mennyire hasonlítanak a horrorfilmekből ismert élőhalottakra, és mennyiben gondolta újra őket a szerző? Mik a gyengeségeik, mi az erősségük, hogy lehet őket elpusztítani? Hogy illeszkedik ebbe a környezetbe főszereplőnk, és mennyire tudja azokat az erkölcsi normákat betartani/fenntartani, amelyek az ő korában még csak formálódnak?

Bár érzek némi morbiditást amikor leírom, de aki könnyed kikapcsolódásra vágyik, és nem idegenkedik a véres jelenetektől (ezekből egyébként pont annyi van, amennyi a feszültség fenntartásához szükséges, vagy amikor dramaturgiailag nélkülözhetetlen a cselekmény szempontjából), annak ideális választás a Zom-B sorozat. Míg a The Walking Dead bemutatja, milyen nehéz a túlélés a zombiapokalipszis után, addig itt egy teljesen más megközelítést kapunk, és az első három rész (és a kapott infók) alapján még nem kell egyértelmű vesztesként kikiáltanunk az emberiséget.

Persze csak akkor nyugodhatunk meg teljesen, ha B Smith megtalálja helyét ebben az új világban.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés